Нови министри или правителствена криза и избори, решават депутати и президент идната седмица

3724
Нови министри или правителствена криза и избори, решават депутати и президент идната седмица
Снимка: БГНЕС

Гласуването на промените в кабинета и състоянието в управляващата коалиция в края на седмицата продължават да бъдат част от многословието на политиците от различните партийни централи. Засега ДПС сякаш се държи на дистанция, но ако се съди от изказванията през седмицата, усещането е измамно. Кой ще има последна дума по темата за министерските оставки и назначения ще стане ясно още в първите дни на новата седмица.

Както коментира пред БНР депутатът от БСП Крум Зарков, "седмицата, която не видя новите министри, трябва да бъде внимателно анализирана от правителството в контекста на новите им предложения".

Депутатите от ГЕРБ ще подкрепят внесените министерски оставки

След коалиционния съвет с „Обединени патриоти“ ще има повече яснота за министерските оставки. Парламентарната група на ГЕРБ...

За пръв път от доста време обаче сред управляващата коалиция се промъква през думите на Волен Сидеров и допускането за предсрочни избори. "Всичко е възможно. Ако всеки ден от някой сайт излиза нещо и се блокира работата на кабинета, може да стигнем до избори", каза той.

Преди това той заяви, че смята за излишни и двата проблема – липсата на президентския указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР и оттеглянето на Александър Манолев от номинацията за транспортен министър, та дори и от зам.- министерското място в икономиката.

"Беше излишно да се задълбаваме в процедурата по освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР", каза Сидеров. "Попитах дали не може без подпис на този указ да гласуваме министрите, казаха, че може, но после можело да стане усложнение. По тази логика излиза, че Младен Маринов трябва цял живот да е главен секретар на МВР, ако президентът не му подпише указа за освобождаване. Можеше и без тези игри на процедурни упражнения и да не възбуждаме излишна драма между институциите, защото и без това между президентството и правителството  непрекъснато прехвърчат искри. Това не е добре и е излишно", разясни Сидеров.

В коментар на отказа на Александър Манолев да оглави поста на министър на транспорта, Сидеров бе категоричен, че при него има "атака". "При Манолев имаме атака, нападение не от сайт, не от медия, а от една политико, бизнес група, която има и сайт, но той е просто гарнитура, и която навремето слагаше министри в първия кабинет на Борисов. Този кръг в първия кабинет на Борисов наложи министрите Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков. Това бяха техните хора в правителството. Тук имаме една политическа опонираща групировка. Не казвам хубаво, лошо. За това, че Манолев е бил в тази фирма или в онази фирма, не е повод да подава оставка. Аз съм на мнение, че Манолев не трябваше да подава оставка, просто защото сайтът "Капитал" е написал нещо. "Капитал" по този начин може да управлява държавата. Нападението над Манолев беше изкуствено и клякането пред тази атака, за мен, беше грешка, защото показваш, че могат да те манипулират".

Сидеров коментира и отношенията в коалицията: "Трябва да се казват различията, защото те не са в цвета в очите или в профила на лицето, а са идейни"

Вижте кои са новите трима министри

Вече са ясни имената на тримата нови министри, които ще оглавят вътрешното, регионалното и транспортното министерство. Представяме ви т...

Лидерът на "Атака" беше категоричен, че още тази седмица трябва да стане ясно как ще се явят Обединените патриоти на предстоящите евроизбори следващата година: "Няма да ги чакам следващите месеци, след което в 12 без 5 някой да извърти някакъв номер".

Утре коалиционен съвет при премиера трябва да утвърди окончателно имената: "Трябва да се обсъди дали трябва да се оттегли Манолев. Трябва да се обсъди дали е нужно и дали трябва да се подаваме на всеки един такъв удар. Тогава ставаме заложници".

Според Волен Сидеров ще бъде от решаващо значение и дали премиерът Бойко Борисов ще защити Виктор Орбан в Съвета на Европа: "Защото за неговото политическо бъдеще ще бъде решаващо. Ако той го разбере това, ще вземе правилното решение. Няма значение, че Полша, Чехия или Словакия също ще защитят Орбан. Важно е как ще се държи България в този момент. Аз вече дадох заявката в парламента. Надявам се да бъде на това ниво, което го изисква историческия момент".

ГЕРБ и БСП

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче си остава оптимист, че промените в кабинета ще бъдат гласувани през тази седмица. Той продължава да е привърженик на основната теза - именно липсващия президентски указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов.

Борисов за министрите в оставка: На мен ми е най-мъчно, че ги сменям

Първо, на мен ми е най-мъчно, че ги сменям, защото аз съм ги отгледал от деца в партията. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов ...

"За мен беше малко странна тази реакция на президента, която чух вчера от него, защото при положение, че има воля и изявление на главния секретар на МВР, това е личен акт, ако щете. Може би трябва на следващия коалиционен съвет да поканим и президента, за да бъде дълбоко информиран за всичко, което се случва. Ако това иска, нека да го каже", каза Тома Биков.

Проваленото гласуване на новите министри е положително за управляващите, предпазвайки ти от нови проблеми, смята от своя страна Крум Зарков от БСП (БСП за България).

"Ако все пак бяха одобрени новите министри, един от тях щеше да напусне още след два часа. Това е господин Манолев, който беше номиниран за министър на транспорта", каза той. В допълнение, Зарков заяви, че иначе е щяло да се наложи и обсъждане на оставка на номинирания за министър на вътрешните работи Младен Маринов.

"А днес и тази седмица щеше да се наложи да обсъждаме оставката на господин Маринов във връзка с абсолютно скандалната и абсурдна акция, довела до задържането на двама журналисти", каза Крум Зарков. Той обаче обърна внимание не на липсата на президентски указ, а на скандала с арестуваните разследващи журналисти - от "Биволъ" и от Румъния. Това "има пряко отношение към политическото, а между другото и към професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи", заяви Зарков, като не пропусна да наблегне на искането на БСП за предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика