Нови тежки въпроси към Иван Гешев

6538
Нови тежки въпроси към Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Още една съсловна организация, както и една неправителствена организация, официално отправиха своите въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Става въпрос за Софийския адвокатски съвет (САС) и за Фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ).

И двете организации наблягат силно на това какви реформи трябва да има в прокуратурата заради делото "Колеви срещу България" и какво ще направи Гешев за промяна. Става въпрос за убийството на прокурор Николай Колев, един от големите критици на бившия главен прокурор Никола Филчев, като имаше сериозни подозрения, че Филчев е замесен в убийството, но така и не започна разследване – според мнозина експерти заради йерархичната структура на държавното обвинение и възможността главния прокурор да се намесва пряко във водено досъдебно производство от който и да е друг прокурор.

Шрамайер за България: "Става все по-лошо"

"Струва ми се, че Европейската комисия (ЕК) се интересува не толкова от състоянието на правовата държава в България, колкото от това да...

Що се отнася до работата на прокуратурата, поставен е следният въпрос – след като според Годишния доклад за прилагане на закона и за дейността на прокуратурата 38,7% от всички върнати от съда дела са заради отстранимо нарушение на процесуалните права на прокурорите, 32% са върнати заради пропуски в обвинението, 26,1% - заради неправилно квалифициране на деянието, дали Гешев вижда тези резултати като незадоволителни и каква му е отговорността като заместник-главен прокурор и административен ръководител?

САС пита Гешев какво му е мнението чрез обществен натиск да се влияе на прокуратурата и съда, дали одобрява да се пускат публично подбрани материали и доказателства от досъдебно производство преди обвиняемият да ги е получил, както и за какви престъпления смята, че не може да е безпристрастен, след като не пожела да говори за Джок Полфрийман, тъй като имал три деца и е повлиян от емоции?

АКФ засяга и друг въпрос в насока повече прозрачност в работата на прокуратурата – дали Гешев ще работи за това Народното събрание по своя инициатива да иска отчет от главния прокурор. НПО-то пита задочно Гешев и дали ще се ангажира да прави планови пресконференции с медии и НПО, на които да отговаря на въпроси.

Интересен въпрос към Гешев е и следният: "Като наблюдаващ прокурор по делото "КТБ" в Специализирания съд (дело 2209/2017) считате ли, че лицето Делян Славчев Пеевски следва да бъде разпитано и в какво процесуално качество?“

Единодушно, прокурорската колегия пусна Гешев до финалното изслушване за главен прокурор

Единодушно прокурорската колегия допусна единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев до финалната фаза на процедурата, а именно...

Всички въпроси на Софийския адвокатски съвет можете да намерите ТУК! А какво стана на последния засега протест срещу Иван Гешев - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com