Новини или Novini - картината на печата за 13 февруари

3386
Новини или Novini - картината на печата за 13 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заплаши, че ще напусне кабинета, ако ГЕРБ подкрепи ДПС за ромите, а кметове на БСП бойкотираха националното събрание на общините. Това бяха последните новини от 12 февруари. Ето какво пише във вестниците на днешния 13 февруари.

Сега

Вестникът акцентира върху новината, че "Джи Пи Груп", за която миналата година премиерът Бойко Борисов нареди да бъде извадена от всички поръчки с европейски пари, подписа с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) договор за строителството на най-дългия шосеен тунел у нас - "Железница", част от магистрала "Струма". Регионалното министерство пък разпространи списък с договорите на държавната фирма "Автомагистрали". Изданието информира и, че управляващият в Германия Християндемократичен съюз(ХДС) на канцлера Ангела Меркел прави пълен обрат в мигрантската си политика, като се готви да затегне граничния контрол и да увеличи броя на върнатите в родните им държави нелегално пребиваващи във ФРГ, Драстичната промяна обмисля новият лидер на партията Аннегрет Крамп-Каренбауер, която пое ръководството на ХДС от Меркел през декември и се очаква да бъде следващият канцлер, след като през 2021 г. изтече мандата на сегашното правителство. Тя за пръв път заяви в телевизионно предаване, че ако се повтори бежанската криза от 2015 г., то ФРГ ще "затвори границите си".

24 часа

Изданието информира, че Белгия затваря въздушното си пространство за 24 часа. Това се налага заради национална стачка на служителите. Пътниците няма да бъдат обезщетени, но ще могат да презаверят билетите си безплатно. Друга водеща новина касае образованието. Предвижда се учениците до 4-ти клас да имат портфолио вместо оценки. 

Труд

Вестникът изразява загриженост за фалшивите новини. Той определя като такава разследването за дейностите, извършвани на лот 3.2 от АМ Струма. Репортаж на bTV показа, че се извършват сондажи в района преди да е обявен изпълнител за строителството на платното в посока от „Кулата” към София. Изданието определя и като "манипулация" твърденията за връзката между случая "Скрипал" и отравянето на Емилиян Гебрев през 2014 г.

Монитор

Родители от айтоско училище подали сигнали за дискриминация, тъй като децата плащали различна цена за обяда в училищния стол, информира изданието. В СУ „Никола Вапцаров“ до края на миналата седмица всички малчуганите от 1-ви до 4-ти клас се хранели срещу 1 лев за купон. В петък родителите обаче разбират, че цената се променя на 2,04 лв. Това се отнася обаче само за децата с адресна регистрация в Айтос, докато за хлапета от околните селища обядът става безплатен - защото така било по наредба. Вестникът акцентира и на избора на титулярен административен ръководител на Софийски градски съд. Новоизбраният председател на СГС Алексей Трифонов официално встъпи в длъжност на 12 февруари сутринта. Досегашният и.д. председател Десислава Попколева и зам.- председателите Даниела Борисова и Албена Ботева са пожелали успех на Трифонов. Той беше избран на поста на 27 ноември м.г. от Съдийската колегия на ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com