Новини или Novini - картината на печата за 15 октомври

4053
Новини или Novini - картината на печата за 15 октомври
Снимка: iStock/Guliver

Нова седмица, нов късмет – хубава мисъл, но едва ли е много вярна специално за новините в България. Защото все така където и да погледнеш, където и да поразровиш, излиза позната и до болка втръснала воня, която не може да бъде замаскирана, независимо от броя медии, слугуващи под една шапка. Да видим как изглежда картината на печата за началото на седмицата.

Вестник "Сега"

Основен акцент на вестника е официална статистика, която прокуратурата е представила чак като е била задължена да го стори след запитване по Закона за достъп до информация (ЗДОИ). Според данните, всеки ден близо 200 разследвания биват пратени в архив, защото полицията и следствието нямат идея кой е извършил дадено престъпление. А над 33 000 дела са прекратени за периода януари – юни тази година! На всичкото отгоре прокуратурата твърди, че не знае какъв е размерът на обезщетенията, платени на хора, които са я осъдили за несправедливи обвинения!

Вестник "24 часа"

Два са големите акцента на медията. Първият – че офиси на фалиралата КТБ се продават на търг, като началната цена е 2 млн. лева. Имоти на бившата четвърта най-голяма банка в България се продават в Бургас и Пловдив.

Вторият акцент е, че властите в Палестина отказват да работят с бившия ни външен министър Николай Младенов, който е специален пратеник на ООН, отговарящ за мирния процес в Близкия изток. Палестинците са разгневени, че Младенов работи за споразумение между Израел и "Хамас", а не зачита "Фатах", което управлява официално Палестинската автономия.

Вестник "Труд"

Основният акцент на водения от Петьо Блъсков вестник е обявена от Народното събрание обществена поръчка за застраховки на колите и жилищата на депутатите. Става въпрос за 102 автомобила и 250 имота, а прогнозната цена е 98 000 лева без ДДС. Който иска да застрахова, трябва да подаде документи до края на октомври.

Вестник "Монитор"

За медията водеща новина е каква е боеспособността на армията ни. Вестникът е направил проверка съгласно индекса Global Firepower (GFP) за 2018 година и се оказва, че сме в средата на класацията, включваща 136 държави – на 60-то място. Това е със 7 места по-добре от миналата година.

Зад нашата армия се нареждат войските на Австрия, Словакия и Португалия, както и на Сърбия. Непосредствено пред България са Финландия, Чили, Унгария, Бангладеш и Мароко. На първо място са САЩ, следвани от Русия и Китай. В топ 10 има едва три държави от ЕС - Франция, Великобритания и Германия, заемащи съответно пето, шесто и десето място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com