Новини или Novini - картината на печата за 18 април

3870
Новини или Novini - картината на печата за 18 април
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя накратко прегледа на по-важното от печатните издания за днешния четвъртък.

 Вестник "Сега"

Водеща новина на ежедневника е темата за цените на електроенергията у нас. Става ясно евтиният нощен ток за живеещите в Западна България може да остане в историята. Причината е, че ЧЕЗ, която обслужва 1/3 от страната, е поискала от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на нощната тарифа с 67.6% от 1 юли. Така един киловатчас би трябвало да скочи от 0.05654 лв. без ДДС в момента до 0.09476 лв. Заявката за увеличение на дневната тарифа също е сериозна - компанията е поискала поскъпване на дневния ток с 3.5% до 0.13759 лв. за киловатчас. ПОт ЕВН, която работи в Югоизточна България, също искат токът да поскъпне, но минимално - повишението на дневната тарифа да е с 0.45% до 0.13304 лв. за киловатчас без ДДС, а на нощната - с 1.10% до 0.05533 лв. без ДДС. Компанията, която обслужва Източна България - "Енерго-Про", не иска повишение на дневната тарифа, но смята, че нощният ток трябва да поскъпне с 2.08% без ДДС до 0.05542 лв. за киловатчас.

Държавните енергийни дружества също залагат на по-високи цени и такси. Своеобразен рекорд поставя финансово затъналата ТЕЦ "Марица-изток 2", която настоява за поскъпване на тока, който продава на регулирания пазар, с цели 92% до 147.87 лв./мегаватчас без ДДС (при 76.99 лв. в момента). По предварителни данни тецът завършва миналата година на загуба от 330 млн. лв. и е натрупал дългове за над 1 млрд. лв. Повишение на цените иска и Електроенергийният системен оператор - таксата за пренос да се вдигне с 34%, а цената за достъп - с 6%. АЕЦ "Козлодуй" е внесла заявление за увеличение на цената с 3%. Националната електрическа компания (НЕК) пък иска повишение от 1% за произвеждания ток от вецовете си. Ако се прибавят и останалите заявки за увеличение от държавните дружества, общата цена на микса се вдига с 19.4% до 151.52 лв. за мегаватчас.

Вестник "24 часа"

Изданието обръща внимание на трагедията с "Нотр Дам", като отбелязва, че камбаните в катедралите из цяла Франция са били точно в 18:50 часа снощи (19:50 ч. бълг. време) - часът, в който в понеделник вечерта лумна пожарът, опустошил Парижката "Света Богородица". На някои места камбанният звън в знак на солидарност е продължил повече от 10 минути.

Водещите европейски ежедневници също пишат, че случилото се с един от безспорните символи на Европа е успяло до обедини до голяма степен разединената френска нация. 

Вестник "Труд"

Още една международна тема във вестниците днес. Над 800 000 мигранти от Африка, задържани от властите в Либия в лагери по бреговете на Средиземно море, може да се насочат към Европа, ако задълбочаващата се гражданска война дестабилизира международно признатото правителство в Триполи. За това предупреди премиерът на страната Файез ал-Сарадж. Според него освен тези стотици хиляди имигранти, кризата в Либия ще тласне и мнозина обикновени либийци да потърсят спасение в Европа.

Вестник "Монитор"

Идват баловете, а сметките почти винаги излизат солени. Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3 години, казва за „Монитор“ кредитният консултант Тихомир Тошев. По негови думи няма тенденция да се теглят заеми предварително. Практиката е по-обичайна за по-бедните региони като Северозападна България и Родопите. „Обикновено става въпрос за малки суми от рода на 200-300 до 500 лв., които не достигат при организацията на събитието“, поясни Тошев. За тази година все още не е ясно дали ще наблюдаваме същата тенденция, но за момента няма такива случаи. Повечето родители разчитат на спестявания, които започват да събират още през миналата година, след 15 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com