Новини или Novini - картината на печата за 24 април

3585
Новини или Novini - картината на печата за 24 април
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя накратко прегледа на по-важното от печатните издания за днешната сряда:

Вестник "Сега"

Водеща новина на ежедневника е темата за закона срещу мръсните пари. Отпада изискването фирмите, институциите и организациите да внесат до 12 май в ДАНС вътрешни антикорупционни правила. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че това изискване е затруднило много фирмите и в него няма никакъв смисъл. В средата на февруари пред ДАНС вече се извиха огромни опашки заради друга разпоредба на същия закон - голяма част от фирмите, общините, неправителственият сектор и свободните професии трябваше да представят планове за обучение на служителите си (дори да нямат персонал) как да разпознават и да докладват за мръсни пари.Управляващите или най-сетне са осъзнали, че изискването да се представят в ДАНС вътрешни правилници е безумна бюрократщина, или се боят от напрежение преди изборите. Във вторник група депутати от ГЕРБ внесоха законова поправка, според която фирмите не са длъжни да изпращат правилата си в агенцията. ДАНС обаче ще има право да проверява налични ли са те. Поправката трябва да бъде приета от парламента по ускорена процедура, тъй като заради Великден и Гергьовден остават съвсем малко работни дни до 12 май, когато изтича срокът за внасянето на правилата в ДАНС. Експресни приемания на закони и неизбежните корекции, които минават на първо и второ четене само в рамките на седмица, вече са утвърдена практика в този парламент.

Вестник "24 часа"

Изданието обръща внимание на нашумялата новина, че УНСС е пред фалит. Причината са неплатени задължения към фирмата, която строи новия корпус. От университета водят спор с държавата кой трябва да плати. За новата сграда УНСС печели проект за 4,5 млн. лв. по Оперативна програма “Региони в растеж”. Допълнителни 7,5 млн. лв. трябва да се осигурят от две министерства - на финансите и на образованието. Държавата обаче не дава парите и проектът е замразен през 2018 г.Според финансовото министерство обаче средствата от 7,5 млн. лв. ще се платят едва след усвояване на ресурса по оперативната програма.

Вестник "Труд"

Институциите да бръкнат с пръст в раната и да спрат саботажа на зимния туризъм. Около тази теза се обедини бизнесът по време на 6-та годишна среща на Националния брод по туризъм, пише в. „Труд”.Проблеми има във всичките ни зимни центрове, заради действията на така наречените еколози, заяви зам.-председателят на КРИБ и член на УС на Националния брод по туризъм проф. Николай Вълканов. Снимки: Пламен Стоименов. Позицията му бе подкрепена и от останалите присъстващи бизнес организации. Председателят на БТПП Цветан Симеонов беше категоричен, че „зелените” в момента се фокусират само върху определени общини и проекти, а е нужен балансиран подход.

Вестник "Монитор"

Медията се спира на една от популярните международни новини. Двама братя мюсюлмани от Шри Ланка са изиграли ключова роля в атентатите, отнели в неделя живота на над 320 души в островната държава. Според полицията тези мъже, чиито имена не се разкриват, са ръководили семейна "терористична клетка" и са играли ключова роля в групировката "Таухид джамаат". Разследващите обаче не знаят още дали атаките са дело само на тази "клетка", или на отделни, но координирани екипи. Не се знае и дали двамата братя са били в контакт с другите камикадзета. В събота те са наели по една стая в луксозните хотели "Синамън гранд" и "Шангри-ла" в столицата Коломбо. На следващата сутрин са се взривили почти по едно и също време в салоните, където се сервира закуската.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com