Новини или Novini – картината на печата за 25 септември

5212
Новини или Novini – картината на печата за 25 септември
Снимка: iStock/Guliver

Първият работен ден (25 септември) от тази последна септемврийска седмица не блесна с особени събития. Но това далеч не означава, че нямаше доста важни такива. Actualno.com отправя своя поглед към все още останалите незатворени вестици – за да види как те видяха този ден

Вестник "Сега"

Колегите наблягат на изказвания на финансовия и на социалния министър (Владислав Горанов и Бисер Петков). И двете изказвания касаят пълното отпадане на тавана на пенсиите. И Горанов, и Петков застъпват позиция, че това не е възможно от догодина, защото трябвало да се преодолеят несъвършенствата на пенсионната система. С други думи – несъвършенствата между събираните за пенсия пари и размера на получаваната пенсия. През 2017 година НОИ е спестил 11,6 млн. лева между тавана и действителния размер на пенсията на малко над 53 хил. пенсионери – толкова, колкото имат таван. А за 2018 година таван имат над 55 хил души. Таван няма само за хората, които ще станат пенсионери от 1 януари, 2019 година.

Другата новина в броя на вестника на Сашо Дончев касае премиерът Бойко Борисов и посещението му в Ню Йорк за 73-тата сесия на ООН. Колегите обръщат внимание на хвалбите на Борисов – как по време на председателството ни на ЕС са започнали преговори със 79 държави за ново споразумение за партньорство и какви успехи има България в борбата с наркотрафика. Цитирано е и буквално изказване на Борисов: "Надявам се сега на това ниво ООН и президента Тръмп, а имах възможност и с държавния секретар (Майк) Помпео повече да си поговорим, знаете той като бивш директор на ЦРУ повече се познаваме като свършена работа. Но и това с президента Тръмп си казахме, знаете, ние по телефона се чуваме, и има какво да направим съвместно следващите един-два месеца. Стратегическото партньорство в НАТО и преодоляването на опасностите във военната сфера са теми, които много ни интересуват и двете страни".

Вестник "24 часа"

Новината, която изпъква на страниците на вестника, е за искането на водената от Пламен Георгиев антикорупционна комисия за запор на имоти на стойност над 2,3 млн. лева столичния общински съветник и бивш министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Такова несъответствие между доходите и имуществото на Трайков било открито от комисията. Запорът е наложен върху половин апартамент, ателие, дворно място, паркомясто, акции, влогове и депозити. Проверката срещу Трайков е заради делото за приватизацията на остатъчния дял от ЕВН. Според прокуратурата неговото престъпление в случая е умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България" да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

Вестник "Труд"

Флагманът на проправителствените медии залага, разбира се, на Бойко Борисов. По-конкретно – заръката му към финансовия министър Владислав Горанов да обсъди идеята на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов да има една група продукти, чиито цени да имат максимална ставка за печалба, която да ограничи надценката на търговците. "Кой не иска да се намалят цените на хляба, горивата и още много неща", блика мъдрост от Борисов, без задълбочаване що е то пазарна икономика и как всъщност държавата се грижи да има условия за конкуренция, откъдето идва устойчивото поевтиняване, а не налага сама цени, които не са реалистични и които съсипват сектори. Темата на "Труд" за развития социализъм се допълва със заглавие от хартиеното издание: "По-високи данъци върху капитала и богатите", като е визирана позиция на Световната банка как да се намали неравенството в световен мащаб.

Вестник "Монитор"

Изданието подчертава намеренията нелегалното производство на акцизни стоки – алкохол и цигари, да стане престъпление. За това настоява главният прокурор Сотир Цацаров. Темата е главна още в "Капитал" и "Дневник". В "Монитор" не е пропуснат и „издателят” Пеевски – под заглавие "Законът "Пеевски" връща 240 млн. лева от КТБ” пише следното: "От Дирекция "Публични комуникации" в КТБ АД (н) обясниха пред "Монитор", че сумата от 240 млн. лв. е много възможно да се върне обратно в трезора, тъй като на толкова пари са оценени реалните активи, запорирани в полза на трезора".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com