Новини или Novini - картината на печата за 9 април

2588
Новини или Novini - картината на печата за 9 април
Снимка: iStock/Guliver

Изводите и поуките от заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента - това вълнува най-много днешните печатни издания. Припомняме, че Румен Радев свика КСНС заради корупцията по високите етажи на властта, но участниците във форума не успяха да постигнат единно становище в оценките си. Как ще се развие тази тема, предстои да разберем в днешния ден. Преди това - добро утро с новините от вестниците в аванс.

Вестник "Сега"

Призивите за противодействие на корупцията се оказаха само параван за борбата за власт между различните политически и институционални актьори в държавата, пише "Сега" по повод КСНС. Държавният глава събра представители на основните политически сили и държавни институции под предлога, че трябва да се търсят нови мерки срещу корупцията по върховете на властта с оглед на аферата „Апартаментгейт“. Съветът обаче не стигна дори до общо решение, а последвалата го задочна разпра между Радев и премиера Бойко Борисов разкри, че това, което всъщност ги вълнува, е кой ще държи контрола върху държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ).

Вестник "24 часа"

И още на тема корупция. Ежедневникът отбелязва, че КПКОНПИ трябва да проверява Елена Йончева и други депутати с отнет имунитет. Вестникът посочва, че специално срещу Йончева има обвинение в изпиране на 333 000 евро, получени от банкерът Цветан Василев.

Вестник "Труд"

Изданието обръща внимание на голям земеделски проблем. Става ясно, че сланата и студовете са унищожили голяма част от бъдещата реколта от ябълки, сливи, круши и череши. Експерти в бранша коментират, че положението е изключително сериозно, като най-критична е ситуацията с реколтата в Североизточна България.

Вестник "Монитор"

Всекидневникът информира, че случаите на морбили в страната вече надхвърлят 300. Броят на заболелите расте в Самоков, Ихтиман и София. За това алармира проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Напада ни най-опасната западнонилска треска в предстоящото лято, съобщи още специалистът пред БНТ. Затова е най-важно мерките да се взимат, преди да започнат проблемите. Сега е моментът те да се предприемат, за да няма комари във водоемите, тъй като точно те пренасят инфекцията, допълни експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com