Новините: Най-важното за деня, 13 декември

4586
Новините: Най-важното за деня, 13 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 13 декември.

ШЕСТ ЕКСПЕРТНИ ОРГАНИЗАЦИИ "ПРОТИВ" МОДЕЛА "НЕЗАВИСИМ ПРОКУРОР", ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ДАНАИЛ КИРИЛОВ

Предложените от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс за "независим прокурор" са имитация с политически ефект и няма да доведат до работещ мехаизъм за независимо и ефективно разследване на главния прокурор. Затова настояваме за оставката на автора на предложените промени, правосъдния министър Данаил Кирилов. Предложеният от него законопроект е "не само за правно неиздържан, но и откровено несъответен на отрицателното становище на Венецианската комисия относно първоначално представения й друг законопроект".

ДЕТЕ ЗАГИНА, А ДРУГО Е В БОЛНИЦА СЛЕД ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ В СОФИЯ

Две деца бяха ударени от джип на столичния булевард “Никола Вапцаров”. Едното от тях е починало на път за болницата, а за другото няма опасност за живота.

НСО: ГОТОВИ СМЕ ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ИНЦИДЕНТА С 14-ГОДИШНОТО МОМЧЕ

Водачът на автомобила, който блъсна 14-годишното момче, е младши сержант с 4-годишен стаж. Това заяви говорителят на НСО Веселин Нинов, предаде БГНЕС.

НАМЕРИХА МЪРТВА СЪДИЙКА В ДОМА Й В ПАЗАРДЖИК

Съдията от пазарджишкия районен съд Майа Попова е намерена в четвъртък мъртва в дома си, съобщи 24 часа. Новината е била потвърдена пред медията от говорителката на съда Маринела Чавдарова.

РАЗРАБОТВАТ ЗАКОН ЗА ВИК ЗАРАДИ ВОДНАТА КРИЗА, БСП С КРИТИКИ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май 2020 г. Идеята е до тази дата законът да бъде обявен за обществено обсъждане. Проект на решение беше приет от народните представители в края на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ НЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ (ВИДЕО)

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че евролидерите са постигнали споразумение по политиката на ЕС за климата. "Споразумение за климатична неутралност до 2050 г. Европейският съвет се договори за тази важна цел", написа той в Twitter.

БОРИСОВ: ЗДРАВЕТО И ЧИСТОТАТА НА ВЪЗДУХА СА ПЪРВИ В ПРОГРАМИТЕ НИ (ВИДЕО)

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя енергийния си микс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където на Европейския съвет лидерите обсъждат изменението на климата.

ХЕРО МУСТАФА: САЩ И БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ ПО-СИЛНИ ВРЪЗКИ

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на премиера Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

МАКЕДОНСКАТА ДИАСПОРА РЕАГИРА ОСТРО НА ТВЪРДЕНИЯТА НА БАН ЗА ЕЗИКА

Обединената македонска диаспора (ОМД) реагира остро на позицията на Българската академия на науките (БАН), че македонският език не съществува. Това предава скопското електронно издание ММС, цитирано от агенция "Фокус".

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА КЛИМАТА, С ОПАСЕНИЯ ЗА ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА

Парламентът прие промени в Закона за ограничаване изменението на климата на първо четене. Текстовете на законопроекта предвиждат министърът на икономиката да издава наредба, с която се определят условията и редът за предоставяне на помощ за предприятия, за които е преценено, че са изложени на значителен риск от „изтичане на въглерод".

БЪДЕЩЕТО НА ЕС: МИГРАНТИ, КРЕХКА СИГУРНОСТ И ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ (II ЧАСТ)

Какво ще е бъдещето на Европейския съюз (ЕС) в контекста на новата Европейска комисия (EК) с председател Урсула фон дер Лайен? Ще се справили Брюксел с мигрантската криза по гръцките острови? И кои са полезните ходове на Общността в защита на страните членки в контекста на сложните геополитически домогвания на големите играчи? По тези и други въпроси Actualno.com разговаря с Диляна Славова, председател на секцията по външни отношения към Европейския икономически и социален комитет (EИСК).

ОБРАБОТВА ЛИ СЕ ОБЩЕСТВОТО, ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЕ КУПУВАНЕТО НА НОВ ПРАВИТЕЛСТВЕН САМОЛЕТ?

"Правителственият „Фалкон” може да лети още 100 години. Машината има неограничен технически ресурс, когато се поддържа, както е предписано от производителя. Кой каза, че е отказала навигационна система? Никаква навигационна система не е отказала, отказал е един дисплей. Имам чувството, че се обработва общественото мнение, за да се оправдаят тези 50-60 млн. долара, колкото ще струва един нов самолет." Това каза в интервю за bTV Цвятко Луканов, бивш директор на "Авиоотряд 28".

СЕДМИЦАТА В АБСУРДИ (9 – 13 ДЕКЕМВРИ)

Обзор на изминалата седмица с коментар на редактора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com