Новините: Най-важното за деня, 14 ноември

4873
Новините: Най-важното за деня, 14 ноември
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 ноември.

ПРОКУРАТУРАТА ПОВДИГНА ОБВИНЕНИЯ НА ДВАМА ОТ "ДЖИ ПИ ГРУП", ЕДИНИЯТ ОТ ТЯХ Е СЪДРУЖНИК

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на двама души по аферата "Джи Пи Груп". Те са обвинени, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 г. са се сговорили (престъпление по чл. 321, ал.6) да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери, съобщиха от спецпрокуратурата.

ИЗНЕНАДА: БОРИСОВ ЩЕ ХОДИ ПРИ СЛАВИ

Премиерът Бойко Борисов ще гостува следващата сряда, 21 ноември, при Слави Трифонов. Шоуменът отправи покани към Цвета Караянчева, Румен Радев, Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Мая Манолова, като всеки от тях да бъде добре дошъл в съответния ден от следващата седмица. Засега са потвърдили Караянчева, Манолова и Борисов, като Караянчева единствено е помолила да гостува на 26-ти ноември, понеже има служебен ангажимент на предложената от Трифонов дата.

СЪДЪТ ОКОНЧАТЕЛНО ОТМЕНИ ПРАВИЛАТА ЗА НАЧИСЛЯВАНЕ НА ТОК ПРИ ПОВРЕДЕН ЕЛЕКТРОМЕР

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно правила на КЕВР в частта им, която касае определянето на потреблението на електроенергия за битови и фирмени потребители в случаите, при които има повредени или липсващи електромери. Това съобщиха от съда.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ШИКАЛКАВИ С ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ПАКТА ЗА МИГРАЦИЯ НА ООН

Позицията на България по отношение на Глобалния пакт за миграция на ООН така и не стана ясна, дори и след съвместно заседание на вътрешната и външната комисия на парламента. Никой от правителството не пое отговорност да отговори дали България ще се присъдини към пакта или ще бъде уважено решението взето на Коалиционен съвет преди дни, че държавата ни няма да се присъединява към него.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЧИСТИ ВЪЗДУХА СЪС ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ И ЕВРОПРОГРАМИ

Стандарти за качеството на въглищата и брикетите за битово отопление, държавна лаборатория за проверка на сертификатите на производители и вносители на твърди горива и разширяване на санкциите спрямо кметовете на общини, които не изпълняват програмите за подобряване на въздуха. Това са част от мерките, предвидени в проекта за изменения на Закона за качеството на атмосферния въздух, който е на път към пленарна зала.

12 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: НЯМА ВИНОВНИ ЗА РУХНАЛАТА СГРАДА НА "АЛАБИН", ВЗЕЛА ДВЕ ЖЕРТВИ

12 години след смъртта на две млади момичета, загинали при рухването на сграда на столичната улица „Алабин”, Софийски градски съд се произнесе - всичките искове са неоснователни.

Според решението на съда собственикът на сградата Георги Кирчев е невиновен. Инженерът, контролирал ремонта - Петър Петров, е невиновен. Николай Симеонов, управител на фирмата, ангажирана с ремонта, е невиновен. Строителят Манчо Антонов е невиновен.

"ЗЕЛЕНИТЕ": КОРУПЦИЯ ЗА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ТОРМОЗИ ЖИТЕЛИТЕ НА КУРТОВО КОНАРЕ

Класическа корупционна схема за десетки милиони левове край Куртово Конаре ощетява здравето на жителите в района. Става дума за кариерата за добив на инертни материали край пловдивското село, където се завъртат множество частни интереси със съмнения за сериозен политически чадър. За това алармираха представители на обединението "Демократична България" по време на брифинг с журналисти.

ХРИСТО ИВАНОВ: ДОКЛАДЪТ НА ЕК Е ГРОТЕСКА И "ИШИАС"

Лидерът на Демократична България Христо Иванов направи обзор на мониторинга на ЕК през годините и неговия край. Според него става въпрос за ликвидация на мониторинга, която е прощален подарък на европейските лидери към Борисов и България все повече е заплашена от опасността да остане вечна периферия на ЕС, вместо да се интегрира към най-силните страни. Ето какво гласи целият текст на Иванов:

МАРЕШКИ РАЗМИСЛИ И СЕ ОТКАЗА ОТ ИМУНИТЕТА СИ, ПОИСКАН МУ ОТ ЦАЦАРОВ

Заместник-председателят на парламента и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки и зам.-председателят на парламентарната група на партията Кръстина Таскова са се отказали от имунитета си като народни представители. Новината обяви самият Марешки в Народното събрание на брифинг с журналисти, предаде БГНЕС.

НАД 51 МЛН. ЛВ. ОТИВАТ ЗА КОЛЕДНИ БОНУСИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ

Кабинетът отпуска допълнително над 51 млн. лева за коледни бонуси на пенсионерите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерски съвет.

ЗАХАРИЕВА НЕ ВИЖДА СИТУАЦИЯ "ОРЕШАРСКИ", ИМАЛО АВТОЦЕНЗУРА ПРИ МЕДИИТЕ И БЕЗ ЦЕНЗУРА

Нашата цел е четиригодишен мандат. И аз непрекъснато получавам сигнали на изключително недоволни граждани, които не могат да се движат спокойно. Не може да се прави аналогия с протестите срещу кабинета "Орешарски". Не бива да нагнетяваме напрежение, със сигурност има хора, които подкрепят правителството и от симпатизантите на ГЕРБ зависи дали искат да се съберат на митинг. Така външният министър Екатерина Захариева коментира ситуацията от последните дни в България и хипотезата, че предвид многото протести ГЕРБ може да направи митинг и да покаже сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com