Новините: Най-важното за деня, 19 октомври

4977
Новините: Най-важното за деня, 19 октомври
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвъри ветото на президента Румен Радев върху военния закон, полицаите излизат на национален протест в неделя, КНСБ също свиква национален митинг протест след седмица, Испания решава окончателно съдбата на Каталуния на 21 октомври, а ВСС избра отново Георги Чолаков за шеф на ВАС.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от днешния четвъртък, 19 октомври.

НС ЕДВА-ЕДВА ОТХВЪРЛИ ВЕТОТО НА ПРЕЗИДЕНТА ВЪРХУ ВОЕННИЯ ЗАКОН

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за отбраната.

Решението беше взето от втория път след прегласуване, след като при първия вот управляващите успяха да съберат само 117 гласа "за" новите текстове в закона, при необходими 121. Едва при второто гласуване 131 депутати подкрепиха отхвърлянето на ветото, а 71 бяха "за" неговото приемане. 20 народни представители се въздържаха.

САМО АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ЗАКОН НА ГЕРБ МИНА ПРЕЗ ПРАВНА КОМИСИЯ

Решението беше взето с 14 гласа "за", 7 бяха против. Очаквано - законопроектът на БСП събра само 7 гласа "за", а 14 депутати от комисията се въздържаха, което доведе до неговото отхвърляне.

ШЕФЪТ НА НЕК: ПРЕМИЕРЪТ РАЗПОРЕДИ ДА ПОКРИЕМ С НАЙЛОН ОБОРУДВАНЕТО ЗА "БЕЛЕНЕ"

Оборудването за АЕЦ "Белене", което вече е в България, е било покрито с найлон по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Това заяви директорът на НЕК Петър Илиев пред журналисти след днешното заседание на правната комисия.

ПОЛИЦАИТЕ ИЗЛИЗАТ НА НОВ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

Полицаите излизат на нов национален протест в неделя - 22 октомври. Работещите в МВР ще изразят недоволството си за пореден път и ще повторят исканията си за увеличение на заплатите с минимум 15%, обвързване на основното възнаграждение със социалноизмерим показател и изготвянето на нов закон с участието на синдикалните организации.

СЛЕД СЕДМИЦА - НАЦИОНАЛЕН СИНДИКАЛЕН ПРОТЕСТ ЗАРАДИ НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ

27 октомври е датата, на която ще има организиран от синдикатите протест. В София шествието ще мине и спре пред сградата на Министерския съвет, както и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), съобщи репортер на Actualno.com след извънреден брифинг на КНСБ.

ИСПАНИЯ РЕШАВА ОКОНЧАТЕЛНО ЗА КАТАЛУНИЯ НА 21 ОКТОМВРИ

Испанското правителство официално ще се събере на заседание тази събота, 21 октомври и ще реши дали да отнеме автономията на Каталуния. Това стана ясно от официален отговор на Мадрид на днешното писмо на каталунския премиер Карлес Пучдемон.

БОРИСОВ В БРЮКСЕЛ: ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВО НА ТУРЦИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СПИРАТ

Министър-председателят Бойко Борисов се обяви в Брюксел срещу приключването на преговорите на Турция с Европейския съюз. „По време на нашето председателство не трябва да се говори за окончателно приключване на преговорите“, категоричен е той.

ВСС ОТНОВО ИЗБРА ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ ЗА ШЕФ НА ВАС

С 20 гласа "за" пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) потвърди кандидатурата на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС).

БСП ИСКА ОСТАВКИТЕ НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ И ВАЛЕНТИН РАДЕВ, КРИЕЛИ СХЕМИ ПО ГРАНИЦАТА

БСП иска "незабавно" оставката на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов. Това стана ясно от думите на "червените" Корнелия Нинова в декларация от името на група в Народното събрание.

ЕС СЕ БОРИ С ПРОКРЕМЪЛСКАТА ПРОПАГАНДА, НО НЯМА ДА РАЗУБЕЖДАВА ТЕЗИ, КОИТО ВЕЧЕ ЧЕТАТ

Нашият приоритет не са хората, които вече консумират фалшиви новини, а тези, които все още не са започнали. Това заяви Адам Казновски, прессекретар по въпросите на европейската политика за сигурност относно работата на East StratCom Task Force, предаде кореспондент на Actualno.com от Брюксел.

ЛЕКА-ПОЛЕКА СТОЛИЧНА ОБЩИНА БЕТОНИРА БЪДЕЩ НЕБОСТЪРГАЧ В "СТРЕЛБИЩЕ"

Блокадата на един от изходите на столичния квартал „Стрелбище“, направена от строителната фирма НИКМИ, изглежда ще остане факт много дълго време, ако не и за постоянно. Това е изводът, направен от юристи пред Actualno.com, присъствали на днешното заседание по дело 9620/17 в Административен съд-София (АСС).

МАСОВО В БЪЛГАРИЯ СЕ НАЕМАТ УКРАИНЦИ И МОЛДОВЦИ НА СЕЗОННА ЗАЕТОСТ

Общо 3898 граждани от трети страни са били наети за първите девет месеца на 2017 г. по всички видове възможности за полагане на труд у нас. За периода 01.01.2017 - 30.09.2017 г. по информация на Агенцията по заетостта регистрираните за сезонна заетост до 90 дни са общо 3256 работници от трети държави. Това обяви президентът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Пламен Димитров на пресконференция, предаде репортер на Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество