Новините: Най-важното за деня, 21 май

5542
Новините: Най-важното за деня, 21 май
Снимка: iStock/Guliver

Изпити по български език и литература, посещение на президента Румен Радев в Русия и сигнал срещу "червения" депутат Таско Ерменков заради предизвиканата от него истерия с водата в София. Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 май.

ДЕН ЗА МАТУРИ - ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Учениците в VII и XII клас се явиха на изпити по български език и литература. Зрелостниците писаха по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров. Седмокласниците пък трябваше да правят преразказ по текст на Бранислав Нушич.

БЪЛГАРИТЕ СМЯТАТ, ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА СИ ПРОЧЕЛ МНОГО КНИГИ, ЗА ДА ЖИВЕЕШ ДОБРЕ

Българите масово смятат, че не е необходимо да си прочел много книги, за да живееш добре, а почти половината пълнолетно население има проблеми с правилото за пълния и краткия член. Това е изводът в навечерието на деня, в който честваме просветата и културата, а заедно с нея – и грамотността.

ИВАН БАКАЛОВ: ЗАЩО ВСИЧКИ МЕДИИ МЪЛЧАТ ЗА ТОВА, ЧЕ БОРИСОВ Е ОСЪДЕН

В своя профил в социалната мрежа Facebook журналистът Иван Бакалов запита защо всички медии мълчат за това, че премиерът Бойко Борисов е осъден за клевета. На 17 май Софийски районен съд се произнесе по делото (№ 18039/2017), заведено от Елена Йончева срещу Борисов, с решението премиерът да плати 5000 лева заради отправяне на неверни твърдения т.е. клевети. Борисов беше обявил на всеослушание, че Йончева е получала милиони от държавната телевизия, за да прави филмите си.

ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НА СОФИЯ: ВОДЯТ СЕ РАЗГОВОРИ ДА НЕ СЕ СТРОИ НЕБОСТЪРГАЧ В "СТРЕЛБИЩЕ"

Разговори с НИКМИ относно градинката на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров" вече са започнати – по инициатива на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков, който днес, 21 май, ще направи отчет на работата си. 

РАДЕВ ИСКА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ЧЕРНО МОРЕ С ИМЕТО "БЪЛГАРСКИ ПОТОК"

На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен Радев в Русия. В понеделник (21 май) той ще се срещне с Дмитрий Медведев, а във вторник (22 май) в Сочи с руския си колега Владимир Путин. Преди срещата Радев отговори писмено на въпроси на журналистите Галина Дудина и Юрия Барсукова от руското издание "Коммерсант".

РУМЕН РАДЕВ ОПРЕДЕЛИ КАТО "ПРОБИВ" СРЕЩАТА СИ С МЕДВЕДЕВ В МОСКВА

Българският президент Румен Радев определи срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев като "пробив", тъй като е първата на толкова високо равнище от години насам. Двамата са обсъдили предимно теми в сферата на енергетиката.

ГЕРБ ПОИСКА ТАСКО ЕРМЕНКОВ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН ОТ ПАРЛАМЕНТА

БСП да поиска оставката на Таско Ерменков и ако той не я даде - да бъде изключен от парламентарната им група и изгонен от парламента. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков, след като заедно с колегата си Данаил Кирилов двамата внесоха сигнал в прокуратурата срещу Ерменков - заради вчерашната драма със съобщение във Facebook от страна на червения народен представител, че питейната вода на София е отровена.

ВЪПРЕКИ ПРОТЕСТИТЕ - МИНИМАЛНА ИЗКУПНА ЦЕНА НА РОЗИТЕ Е НЕВЪЗМОЖНА

Розопроизводители от Стрелча и Казанлъшко протестират срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Цената на розовия цвят падна до 1, 60 лв килограма тази година, като в сравнение с други години цената на килограм е достигала до 3, 4 лв. Протестиращите твърдят, че има картел. Протестите продължават край Стрелча, ще бъде блокиран и пътя към Панагюрище.

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ": СДВР ОПИТА ДА СПРЕ ПРОТЕСТА СРЕЩУ "БЕЛЕНЕ" ЗАРАДИ АБВ

СДВР е поискало от "Демократична България" да промени мястото, датата и часа на протества против рестарта на АЕЦ "Белене", защото по същото време имало организиран протест на АБВ в защита на ядрения проект. Това съобщават в своя официален Facebook профил демократите.

БЪЛГАРИН ОТКРИ ПЪРВАТА ПЛАНЕТА ИЗВЪН СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА БЕЗ ОБЛАЦИ

Тя е газов гигант, наричан още „Горещ Сатурн”, защото звезда, подобна на нашето Слънце, я нагрява до 1500 градуса. Екип от учени начело с българския астроном д-р Николай Николов откри, че за разлика от всички други планети и екзопланети, „Горещият Сатурн” няма облаци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com