Новите правила за личните данни влизат в сила

2361
Новите правила за личните данни влизат в сила
Снимка: iStock

Новите правила за защита на личните данни влизат в сила от днес, 25 май. Те са еднакви за целия Европейския съюз (ЕС). Целта им е да позволи на гражданите да упражняват по-добър контрол върху използването на личните им данни, припомня БГНЕС.

Какви права ще имат гражданите?

Facebook е отстранил 200 приложения, ползващи лични данни на потребители

Facebook проучва колко точно приложения, които са свързани със социалната мрежа, са използвали лични данни на потребители на мрежата. Д...

Новият регламент е част от пакета за реформи за защита на личните данни на ЕС, включващ още директивата за защита на данните за полицията и органите на наказателноправната система.

От 25 май гражданите ще имат улеснен достъп до техните данни, включително и по-голяма информация за обработването им. Общият регламент за защита на личните данни (ОРЗД) въвежда и ново „право за преносимост” на данните между доставчиците на услуги. Регламентира се и „право на забравяне”, което предвижда, ако дадено лице вече не желае данните му да се обработват и не съществува законна причина те да се съхраняват, да бъдат изтрити.

Какви са правилата за предприятията и фирмите?

Публичните органи и предприятията, които обработват данни в големи мащаби, вече са задължени да назначат специално длъжностно лице, което да отговаря за защитата им. Въвежда се т. нар. „обслужване на едно гише”. Това е правило, предвиждащо предприятията да контактуват само с един-единствен надзорен орган в държавата от ЕС, в която те са установени основно. Въвеждат се техники за насърчаване на поверителността, като например псевдонимизация (когато идентифициращи полета в рамките на даден запис на данни се заменят с един или няколко изкуствени идентификатора) и криптиране (когато данните се кодират по такъв начин, че само упълномощени субекти могат да ги четат).

Европейска защита на лични данни - без да ви искат копие на лична карта

Независимо дали в България ще има нов Закон за защита на личните данни, който да внедри Регламента на ЕС за защита на личните данни (GD...

Предприятията ще трябва да извършват и оценки на въздействието, когато обработването на данни може да доведе до висок риск за правата на гражданите.

От Европейската комисия напомнят, че конкретната причина за договарянето на нови правила бе изразеното безпокойство на две трети от европейците от начина, по който се обработват данните им. Заместник-председателят на ЕК Андрус Ансип увери, че с промяната неприкосновеността на личния живот на европейските граждани ще бъде по-добре защитена, а предприятията ще ползват един и същ набор от правила в целия ЕС.

Според комисаря по въпросите на правосъдието и потребителите и Вера Йоурова, с Общия регламент относно защитата на данните Европа потвърждава цифровия си суверенитет, подготвя се за ерата на цифровите технологии и си възвръща доверието в успеха глобална цифрова икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com