НЗОК плаща огромни суми за лечения в чужбина, които могат да се извършат и у нас

2175
НЗОК плаща огромни суми за лечения в чужбина, които могат да се извършат и у нас
Снимка: БГНЕС

Здравната каса плаща лечение на деца в чужбина, въпреки че то може да се извърши у нас, но болниците не са направили обществени поръчки и нужните консумативи и лекарства липсват, пише вестник "Сега".

Наскоро новият управител на здравната каса Дечо Дечев е подписал два формуляра за финансиране на лечение в чужбина за "двеста и няколко хиляди лева", въпреки че то може да се извърши у нас за много по-малко пари, обяснява самият той пред Надзорния съвет на Касата, сочи стенограмата от последното заседание.

Д-р Дечо Дечев: Има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде

В момента има силно фармацевтично лоби, което пробива навсякъде, и силно болнично лоби, прокарващо политика, която е изцяло в негова по...

Става дума за поставяне на става, за която не е проведена обществена поръчка в държавната болница по ортопедия в "Горна баня" и за онкопрепарат, който не е осигурен с търг от друга болница. "Мотивите са - и двете дейности могат да се изпълнят на територията на страната, но се насочват за чужбина, това от Фонда (за лечение на деца - б.р.), защото в първия случай болницата по онкология не е провела обществена поръчка за лекарството, не че го няма тук. Не е провела обществена поръчка за лекарството и затова отива в чужбина", обяснява Дечев. Такъв бил и случаят със става за 30 000 евро. Дечев все пак е подписал формулярите, за да не се бави лечението на децата. 

Проблемът при Фонда за лечение на деца е, че по правилник той няма да право да плаща за медицински изделия или лекарства, ако за тях съответната болница у нас не е направила конкурс за обществени поръчки. Фондът дори от известно време трябва сам да прави тези конкурси, но и това не се случва, тъй като структурата няма административния капацитет да направи конкурси за хиляди медицински изделия и лекарства, които биха могли да се окажат необходими за лечението на деца у нас.

За решаване на проблема от догодина се очаква структурите, които осигуряват лечение в чужбина, да се обединят и комисията за лечение в чужбина и фондът за лечение на деца в чужбина да преминат към здравната каса, която също плаща част от това лечение.

Дариткова: Промяната на здравния модел няма да увеличи здравната вноска

При изпълнението на тазгодишния здравен бюджет болничната помощ функционира нормално, но има сериозен преразход по отношение заплащанет...

Д-р Дечо Дечев

Дечев се жалва и от разходите на касата по т.нар. формуляр S1, който осигурява лечение в ЕС на български граждани, които се осигуряват у нас, но пребивават временно в други страни от Съюза. Обикновено това са пенсионери, които живеят при децата си в други държави от ЕС и с този формуляр те имат право да се лекуват в съответната страна, но за сметка на здравната каса. "Това, което идва за плащане, представлява един формуляр, в който никъде не е описано каква медицинска дейност е извършена и от кого е извършена. Идва една хартия, в която пише – дължите за лицето еди-кое си примерно 50 000 евро", недоволства Дечев. Именно плащанията по този формуляр са с най- голям ръст при дължимите плащания на касата към чуждите фондове, които са над 270 млн. лв. 

Управителят предлага Касата да може да иска от чуждите фондове информация още когато пациентът постъпва за лечение, поне за да се види за какво и за кого се плаща, "защото съм убеден, че тези хора бълват от определени региони".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване