Областният на Смолян: Ако до 15 септември не се отвори път, аз съм с протестиращите

2981
Областният на Смолян: Ако до 15 септември не се отвори път, аз съм с протестиращите
Снимка: Actualno.com

Ако до 15 септември под срутището между Смолян и Мадан не се отвори път поне в едното платно, имаме основание всички да протестираме, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов в отговор на журналистически въпрос.

Снощи на срутището след работно време се състоя първата от планираните поредица срещи с протестиращите срещу бавната реакция на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Почина обичаният певец на Родопите Младен Койнаров

На 72-годишна възраст внезапно почина известният изпълнител на народни песни от Родопите Младен Койнаров. В продължение на 40 години т...

За това –всеки понеделник от 18 часа да обсъждат какво се прави по обекта, се договориха двете страни на последния протест в петък.

По думите на Славов ръководството на АПИ е поело достатъчно сериозна отговорност и очаква ангажиментът да бъде изпълнен. Той съобщи, че е предал каква е заканата на протестиращите - че след 15 септември няма да се затваря само този участък, а всички главни пътни артерии.

"Това, че физически няма работа на терен, не означава, че времето е пропиляно, през това време са провеждани процедури - по изготвяне на технически експертизи, предпроектни проучвания, приемане на техническите проекти от страна на възложителя, възлагане на изпълнението", посочи областният управител.

Хората сравняват ситуацията със срутището на Юговския разклон, където реакцията бе в рамките на няколко часа.

"Бъркате това, което е срутено на момента и срутищно-свлачищен процес"отбеляза шефката на Областното пътно управление инж. Костадинка Миланова.

300 000 лв. кръвнина ще плаща убиецът на 24-годишен младеж в Смолян

300 000 лева кръвнина на родителите на 24-годишния Никола Мавродиев ще плаща убиецът му Антон Петков. Присъдата е на Смолянския ок...

Славов информира, че сондирането е започнало, доставени са анкерите и започва укрепването на ската.Дървета и храсти, които пречат, са отстранен. Високоякостните мрежи все още не са доставени. И когато се укрепи и замрежи, тогава следва разчистването.

"Недопустимо е в активен свлачищно-срутищен процес ние да махаме онази част, която благоприятства стабилизирането на скалните маси. Падналата част от скалните маси в момента играе благоприятна роля, това е т. нар. контрафорсен ефект на тези скални маси“. Това обясни доц. Стефчо Стойнев (ръководител на екипа, който предлага решенията за проблемния участък), но през март месец, когато тъкмо се бяха срутили скалите на площ около 25 декара над главния път Смолян – Мадан. Проблемът тогава бе определен като „най-голямото срутище на главен път в България“.

Според местните хора обаче, с тези темпове, с които се работи, до 15 септември пътят не може да се отвори и отсега е ясно, че в посочения срок това няма да стане.

Чуха се мнения от хора, занимаващи се с пътно строителство, че е можело за няколко дни да се свлече целият скат, да се разчисти и да се пусне главният път за движение. Според тях това нямало да навреди нито на електропровода, нито на водопровода, които минават през срутището. Но бавенето според местни хора било заради намерение на някои хора на високи позиции да си разделят някакви пари.

Междувременно, докато възрастните обсъждаха как да решат наболелия проблем, момче на видима възраст около 4 години – син на протестиращ, построи миниатюрна подпорна стена точно под срутището.

От 10 часа сутринта е затворенпътят Девин – Кричим

Затворен е третокласния път между Девин и Кричим заради запушен отводнителен канал. На мястото има образувани колони от чакащи автомоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян