Общините искат да пазят обществения ред и да събират глоби от пътни нарушения

1911
Общините искат да пазят обществения ред и да събират глоби от пътни нарушения
Снимка: БГНЕС

Повече правомощия във възможността да бъде опазван общественият ред поискаха общините по време на вчерашната среща в парламента, в която участваше Националното сдружение на общините (НСОРБ) в България.

По думите на председателя на НСОРБ - кметът на Велико Търново Даниел Панов, само 9 големи общини са се възползвали от законовата възможност за създаване на Общинска полиция. Причина за това е високата стойност на издръжката на тези звена каза Владимир Георгиев, член на УС на НСОРБ и кмет на община Самоков. Той допълни, че недостатъци за общините има и сключването на договори с частни охранителни фирми и се отчита тенденция към намаляването им.

Фандъкова иска още правомощия за общинската полиция, обеща повече миене на улици

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска повече правомощия за общинската полиция и обеща още инвестиции в миенето на улиците в София в...

Затова от НСОРБ предлагат промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Водещи предложения са:

- В сферата на общинските дейности да се включи "опазване на обществения ред", като съответно общинските съвети може да вземат решения/приемат разпоредби по тези въпроси;

- Общините да могат да създадат звено за контрол по опазване на обществения ред, изпълнение на актовете на органите на местната власт, опазване на общинското имущество, организация на движението;

- Общинските служители в тези звена да могат да изискват документи за самоличност, да задържат нарушителите до пристигане на полицейски орган, да отправят писмени предупреждения на (потенциални) нарушители и др.

Асеновград се размина с общинска полиция

Съмнение в достоверността на подписката, организирана от Инициативен комитет за създаване на Общинска полиция в Асеновград, изрази пред...

Една от целите на предложените промени е да няма припокриване на функции между МВР и звената в общините, а по-скоро допълване, конкретизира кметът на община Самоков. Общините искат да останат в сила възможностите за "общинска полиция" по Закона за МВР, както и по Закона за Частната охранителна дейност (ЧОД). Дейността на новите звена в общините ще даде възможност усилията на униформения състав на МВР да се насочат към по-важни и същностни полицейски дейности, смятат от НСОРБ и уточняват, че създаването на звената е правна възможност, а не задължение за общините. От нея ще се възползват тези общини, които имат капацитет и готовност да я осъществяват.

Освен това, НСОРБ предлага за обсъждане някои изменения в Закона за движение по пътищата. Предложенията - общините да могат да установяват нарушения на правилата за движение чрез изградени от тях системи за видеоконтрол в населените места, глобите, събирани за нарушения, установени с това видеонаблюдение, да постъпват в бюджета на общината и да се използват за изграждане и поддържане на системи за видеоконтрол на движението. Всички тези предложения представи кметът на Стара Загора Живко Георгиев, който отдавна е радетел за такива действия.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента Цветан Цветанов уточни, че издръжката на един полицай достига 2800 лв. и е ясно, че общините не могат да осигурят това финансиране. По тази причина общините разчитат на договорни отношения с частните охранителни фирми. Тук не става дума държавата да избяга от отговорност - става дума за превантивната дейност, която да осигури спокойствието на гражданите, каза Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com