Официално: Оградата по границата ще се поддържа без търгове

4116
Официално: Оградата по границата ще се поддържа без търгове
Снимка: БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти" Народното събрание изключи поддръжката на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Вносители на промените бяха членовете на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от патриотите. "За" приемането на промените на второ четене гласуваха 94 народни представители, 51 бяха "против", 8 се въздържаха.

На първо четене: Договорите за поддържане на граничната ограда бяха изключени от Закона за обществените поръчки

Парламентът прие на първо четене Промени в Закона за обществените поръчки, изключващи договорите за поддържане на оградата по границата...

Припомняме, че с поправки от 2016 г. беше решено, че самото изграждане на оградното съоръжение по границата с Турция също ще става без търг. Според внесените сега промени задължителните процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП) няма да важат не само за дейностите по изграждането на оградата по българската граница, но и поддържането ѝ.

В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница.

По време на дебатите от БСП и ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението. Според опозицията това ще доведе до корупционни практики и увеличаване на трафика на хора.

"С промените в Закона за обществените поръчки се цели да се облекчи поддържането и възстановяването на възпрепятстващото съоръжение, което е определено за стратегически обект и неговата експлоатация е част от системата за опазване и охрана на държавната граница", обясни председателят на правната комисия в парламента и един от вносителите на законопроекта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Симеонов: Няма корупция при изграждането на оградата по границата

Мога да кажа, че до настоящия момент няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил плътно до оградата от самото ѝ зап...

"Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com