ОЛАФ разследва Унгария за нарушения с еврофондове

1031
ОЛАФ разследва Унгария за нарушения с еврофондове
Снимка: Getty Images/Guliver

Разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкри "сериозни нередности" и случаи на конфликт на интереси в договор за изграждане на улично осветление на унгарски общини, който е съфинансиран с европейски фондове.

Ведомството е установило нарушения и конфликт на интереси в договор за изграждане на улично осветление на унгарски общини, който е съфинансиран от ЕС.

10 обществени поръчки свършиха при ОЛАФ след проект за популациите на комари за 1 млн. лв.

10 обществени поръчки на стойност 3.8 милиона лева по европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния бяха изпратени на ОЛАФ, Ру...

От ОЛАФ съобщиха, че на унгарското правосъдие е предаден доклад с констатациите от проверките на експертите. В него са посочени съмнителни практики при 35 проекта за подновяване на улично осветление под егидата на Министерството на околната среда и енергетиката. В него не са посочени имена, но според авторитетният в. "Уолстрийт джърнъл" повечето от тези търгове са спечелени в периода между 2011 г. и 2015 г. от компанията "Елиос иноватив", в която тогава значително участие е имал зетят на премиера на Унгария Виктор Орбан - Ищван Тиборц.

От унгарската главна прокуратура потвърдиха, че са получили доклада на ОЛАФ и той е предаден на компетентните магистрати. Говорител на унгарското правителство заяви, че Будапеща подкрепя разследване на търговете за улично осветление. Според него обаче те били организирани по време на управлението на предишното ляво правителство. Министър-председателят Виктор Орбан обаче е на власт от 2010 г., съобщава в."Сега" в днешния си брой.

Междувременно британски депутати призоваха да бъде разследвана системата за издаване на европейски здравноосигурителни карти, след като в. "Сън" показа колко е лесно да се издаде документ с фалшиви данни, съобщи електронното издание "Политико". Репортери на британския таблоид получиха здравни карти, като се представиха с имената Доналд Тръмп и Тереза Мей. Те предоставили и фалшиви осигурителни номера. Програмата позволява на притежателите на здравна карта да получат спешно лечение, когато пътуват или работят в рамките на ЕС, като разходите след това се погасяват от британската здравноосигурителна каса. Депутатът от управляващата Консервативна партия Джейкъб Рийс-Мог хвърли вината върху бюрокрацията в ЕС. "Както често се случва с евросистемите, и тази създава условия за измами", казва той пред в. "Сън". "Трябва да използваме Brexit, за да направим по-ефективни тези системи".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com