Организаторите на "Луковмарш" се виждат като репресирани от Пеевски дисиденти

11175
Организаторите на "Луковмарш" се виждат като репресирани от Пеевски дисиденти
Снимка: Агенция БГНЕС

Уникално или не, но Българският национален съюз (БНС), за който се разбра, че събира в България на 21 април някои от най-знаковите организации в Европа, свързвани с неонацизма, се оплаква в официалния си сайт, че се правят опити да им бъде нарушено правото да изразяват мнение. Внушението е, че това се прави от депутата от ДПС Делян Пеевски чрез свързваната с него компания "Лафка".

Каква точно е историята – на своя официален сайт БНС, един от създателите на който е Боян Расате, се оплаква, че пространството за културни събития Project Lab им отказва да проведат планираната среща. И намира като причина за това "зависимостта на Project Lab" от клиенти като "Лафка” и "Тръст за социална алтернатива" - "шапка, която финансира множество цигански НПО-та и фондации", което БНС, известен като организатор на "Луковмарш", разбрало чрез "бегъл поглед на страницата на този тръст".

БНС твърди, че е ползвал залите на Project Lab в предишни случаи "няколко пъти" и че "на всички тези мероприятия ние открито се представяхме с нашето име, символи и идеи". Един от управителите обаче коментира пред Actualno.com, твърдението и изказва съвсем различна гледна точка. БНС наели зала веднъж – през септември миналата година, като наемът на пространство не е направен пряко от БНС, а от фирма "Екстендид" ООД. Бърза проверка в Търговския регистър показва, че от средата на октомври, 2018 година, едноличен собственик на капитала на фирмата, чиято основна дейност съгласно справката е търговия на едро и дребно с промишлени стоки, аудио и видео носители и интернет търговия, е Иван Йосифов. Интересен факт обаче е, че предишният собственик на капитала е Звездомир Андронов (бел. ред. - на заглавната снимка). Той е един от съпредседателите на БНС, заедно с Асен Кръстев и Николай Николаев, като те стават такива, след като Боян Расате се оттегля от поста на председател. През годините Расате периодично се забъркваше в скандали, като беше задържан на няколко пъти, включително заради случай с побой.

От Project Lab разказаха пред Actualno.com, че и за 21 април БНС всъщност прави опит да наеме зала през фирма, която привидно няма нищо общо с формацията. След като обаче опитът беше осветен заради "Антифашистко действие – България", БНС реагира, наричайки "Антифа” "виртуални антифашисти" и определяйки самите себе си за "дисиденти".

Заради организацията от страна на БНС да бъдат поканени европейски организации, които открито подкрепят идеите на нацизма, са подадени сигнали към СДВР и ДАНС. Отговорът на полицията обаче е, че БНС е легитимно признато от съда дружество и силите на реда могат да се намесят ако има нарушение на обществения ред. ДАНС пък не са знаели за организацията на такова събитие преди изрично към тях да бъде подаден сигнал.

Кой ще идва на срещата? Например германската Die Rechte ("Десните"), които са били част от крайнодясната Националдемократическа партия на Германия, създадена през 1964 година в Берлин и отдавна известна като наследник на хитлеризма. Друга организация, която дори обявява на сайта си, че ще гостува, е френската Les Nationalistes, която използва като символ стилизиран клетски кръст – забранен неонацистки символ в някои държави. Основателите на Jeune Nation – сайтът на Les Nationalistes, са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac) и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки с вдигнати десни ръце в характерен поздрав могат лесно да бъдат намерени онлайн.

Кой още ще дойде в България - научете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com