От ядрени оръжия до американски войски: Пет основни пречки за мира със Северна Корея

2392
От ядрени оръжия до американски войски: Пет основни пречки за мира със Северна Корея
Снимка: Getty images/Guliver

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин ще разговарят в петък на конференция, която ще постави началото на серия от срещи на високо равнище през Ким през следващите седмици – включително и с участието на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.

В навечерието на събитието всички участващи страни в диалога се ангажираха с конкретни обещания. През уикенда лидерът на Пхенян обеща да страната му да прекрати изпитанията на ядрени оръжия и междуконтинентални балистични ракети. Тръмп приветства този ход на Ким Чен Ун в съобщение в социалната мрежа Twitter, като дори заговори за това, че севернокорейският лидер е "много отворен" и "много почтен", както и че през годините имало много обещания от Пхенян, но никога положението не изглеждало толкова оптимистично. В понеделник (23 април) от Сеул на свой ред спряха излъчването на кей-поп музика и пропагандни съобщения, които години наред можеше да бъдат чути в демилитаризираната зона на полуострова. Отслабна напрежението и между Северна Корея и Запада, което само допреди броени месеци предизвикаше сериозни опасения от война.

Основните проблеми обаче остават нерешени. Ето и основните пречки за постигане на мир със Северна Корея, представени от редакцията на американския вестник USA Today и цитирани от агенция "Фокус".

Денуклеаризацията

Това е най-важният въпрос - и най-спорен. Вашингтон твърди, че Северна Корея трябва да се откаже от своя ядрен арсенал, който сега може да удари градовете в САЩ. Ким Чен-ун обаче вижда в програмата си за ядрени оръжия ключ за оцеляването на режима му.

Потенциалните компромиси включват споразумение, което ще задължи Северът да замрази и намали своя арсенал във времето, въпреки че е малко вероятно Вашингтон да се съгласи с предложението Пхенян да разполага дори с ограничени количества от подобен тип оръжия.

Други ключови точки, които може да се окажат пречка са мира, са свързани с позициите на Япония и други съюзници на САЩ в региона. Остава открит и въпросът дали Северна Корея би се съгласила инспектори да проверяват изпълнението на плана за денуклеаризация. „Ключовият въпрос ще бъде за значението и обхвата на денуклеаризацията", обяснява Робърт Ейнхорн, анализатор в института „Брукингс".

Ким Чен Ун закрива ядрения център: Северна Корея вече няма нужда от ракетни опити

Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити, обяви държавният ръководител Ким Чен Ун, цитиран от световните агенции. Север...

Ядрени изпитания

Съобщението на Ким Чен-ун, с което той обеща Пхенян да прекрати изпитанията на ядрени оръжия, бе приветствано от лидера на Белия дом. „Уау, ние не сме се отказали от нищо, а те се съгласиха на денуклеаризация (толкова хубаво за света), без повече тестове!", туитна Тръмп в неделя.

Анализаторите не са единодушни по въпроса колко е напреднала ядрената програма на Северна Корея, но повечето от тях заключават, че севернокорейците са постигнали значителен напредък и могат да си позволят да спрат тестовете, след като вече ракетите им могат да достигнат до американските градове.

Американските войски

Спомен от близкото минало: Ключови стъпки в развитието на оръжейната програма на Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че Пхенян ще прекрати ядрените си тестове и изстрелването на междуконтинентални ракети. Това ...

Към момента САЩ разполагат с около 28 000 военнослужещи, дислоцирани в Южна Корея - присъствие, което датира от Корейската война преди седем десетилетия, когато американските военни помогнаха за отблъскването на Севера. Тяхното присъствие, заедно с редовните съвместни учения между американските и южнокорейските сили, отдавна е дразнещо за режима в Пхенян.

Наскоро Мун Дже-ин заяви, че севернокорейският лидер се е отказал от искането си всички военни на САЩ да се изтеглят от територията на Южна Корея като условие за денуклеаризация. Дали обаче действително това е гледната точка на Ким Чен-ун? Това би било спорен ход дори в Южна Корея, където мнозина гледат на присъствието на американските войски като важна преграда срещу агресията от Севера. „Никоя американска администрация няма да се съгласи с пълното изтегляне на войските ни от Южна Корея, освен в далечното бъдеще", категоричен е Ейнхорн.

Мирен договор

Южна Корея заяви, че е в разговори със САЩ и Северна Корея за официалния мирен договор, с който да бъде поставен формален край на Корейската война. Бойните действия в този конфликт приключиха още през 1953 г. с подписването на примирие, но войната така и не приключи официално. Демилитаризираната зона разделя двете страни и, макар че военните действия са прекратени през 1953 г., Северна Корея често е действала така, сякаш войната никога не е свършвала.

През 1968 г. Северна Корея изпрати командоси на юг в неуспешен опит да убият президента на Южна Корея Парк Чунг-хи . През 1976 г. севернокорейски войници убиха двама американски офицери в демилитаризираната зона. През 2010 г. една севернокорейска подводница изстреля торпедо срещу южнокорейски военен кораб, при което загинаха 46 моряка.

Северна и Южна Корея откриха гореща линия между лидерите си

Двете Кореи откриха гореща линия между своите лидери в петък, съобщиха от южнокорейската президентска канцелария една седмица преди сре...

Не е ясно как би изглеждал мирен договор, в който САЩ и Китай трябва да бъдат страна по него, тъй като техни представители са подписали примирието. Има рискове за САЩ. Например, Северът може да твърди, че американските войски вече не са необходими в Южна Корея, когато има договор, предупреждава Брус Бенет, анализатор в Rand Corporation.

Санкции

Икономическите санкции са навредили на икономиката на Северна Корея и Ким Чен-ун отдавна търси изход от тях. Изграждането на икономиката на страната, която беше близо до колапс през 90-те години на миналия век, бе основен приоритет за лидера на Пхенян.

Засега санкциите са сред най-мощните лостове, които САЩ имат по отношение на режима на Ким Чен-ун, а Вашингтон няма да препоръча да бъдат премахнати без значителни отстъпки от страна на Пхенян. Анализаторите обаче не са сигурни доколко санкциите ще окажат влияние при преговорите за постигане на траен мир на полуострова. Администрацията на Тръмп твърди, че санкциите карат Ким да преговаря, но анализаторите не са сигурни, че санкциите са движещата сила зад последните ходове на лидера на Северна Корея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com