От Вашингтон до София и Атина - всички приветстват Македония

3045
От Вашингтон до София и Атина - всички приветстват Македония
Снимка: iStock/Guliver

Евроатлантическата общност - от Вашингтон до София и Атина - приветства историческото решение на македонския парламент за извършване на конституционни промени, които се изискват за прилагането на Договора от Преспа, слагащ край на продължилия 27 години спор с Гърция за името, предаде БГНЕС.

САЩ приветстваха решението на парламента на Република Македония да започне конституционните промени. „САЩ вярват, че Договорът от Преспа е исторически шанс за укрепването на стабилността, сигурността и благоденствието в целия регион”, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Американският посланик в Скопие беше един от първите, които поздравиха вчера македонските власти с изхода от историческото гласуване. Посланик Джейс Бели написа в Twitter, че депутатите от всички партии са показали мъдрост с решението си, което ще осигури мястото на Македония в западния свят и неговите институции – НАТО и ЕС.

ВМРО-ДПМНЕ: Поведението на Заев ще създава още по-голям гняв у македонския народ

"Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Маке...

Сходна на официален Вашингтон позиция изказа и бившият международен посредник в спора за името, американският дипломат Матю Нимиц. Пред „Гласа на Америка“ той заяви, че конституционните промени са голям напредък за Македония, Балканите и Европа.

Похвали към правителството на Зоран Заев дойдоха и от Виена, която председателства Съвета на Европейския съюз, и от Гърция.

Австрийският канцлер Себастиан Курц приветства сформирането на мнозинство от две трети в македонския парламент, което е необходимо за извършването на конституционните промени, произтичащи от Договора от Преспа. "Това дава силен вятър в усилията за започване на преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония през следващата година", се казва в изявлението на Курц. Той отбеляза, че приближаването на страните от Западните Балкани до ЕС е важен приоритет за австрийското председателство и че едва след като тези страни станат членки на ЕС, Съюзът ще бъде пълен.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който от вчера пое и Външното министерство след оставката на Никос Кодзиас, допринесъл много за подписването на Договора от Преспа, заяви, че това е „ден на радост“.

Към поздравленията се присъединиха и от Берлин, където министърът по европейските въпроси във Външното министерство Михаил Рот похвали македонските политици, че са поставили с решението си държавните интереси над партийните.

След вота в македонския парламент - всички очакват Заев

След бурния вот в македонския парламент, сега топката е в полето на правителството. До 15 дни Зоран Заев трябва да представи четирите ...

България също приветства решението на парламента в Скопие. "Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес", се казва в позиция на Министерството на външните работи. "Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и Европейския съюз", посочва Външнополитическото ни ведомство.

Междувременно в съобщение на Руското посолство в Скопие, публикувано в Twitter, се казва, че Москва няма да промени позицията си по отношение на името на Република Македония.

Actualno.com припомня, че в края на юни Македония и Гърция подписаха Договора от Преспа, с което се слага край на продължилия повече от 27 години спор за името. Новото име на страната, което договориха премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, е „Република Северна Македония“.

Промените в Конституцията бяха подкрепени от 80 депутати, включително 8 народни представители от ВМРО-ДПМНЕ. С решението си македонският парламент откри пътя на страната за членство в НАТО и започване на преговори с ЕС, а също така затвори страницата, в която Македония носеше определението "Югославска".

Македонският парламент гласува за историческите конституционни промени

Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com