Пак протест - заради разрешение за строеж за Петьо Блъсков (ВИДЕО)

12082
Снимки: Actualno.com

Граждани от столичния квартал "Дианабад" излизат на пореден протест на 22-ри октомври, заради строеж в близост до 49-та детска градина "Радост". 

Тяхното искане е за отмяна на заменката, която общината прави през 2017 година като дарява зелен парцел от 2 дка в столичния квартал "Дианабад" на частен собственик срещу междублоково пространство от 993 кв. метра до ул. "Незабравка" срещу Борисовата градина.

Силно застрояване до детска градина в Дианабад – има ли изгода Петьо Блъсков?

В края на следващата седмица, на 22 октомври сдружение "Зелен Дианабад" организира протест – заради стария проблем с 49-та детска...

Наскоро хората от квартала разбират, че има публикувано решение за строеж на 6-етажна жилищна сграда с офиси, магазини и подземен гараж. Собственик на терена от 2049 кв. метра е синът на главния редактор на в-к "Труд" - Петьо Петьов Блъсков.

"Този случай е от поне 3 години, откакто разбрахме, че се случват взаимни дарения, в които собствеността на този зелен имот става от общинска - частна. Оттогава ние организираме протести, но няма резултат. Ние не желаем тази общинска собственост да бъде превърната в частна. За нас няма значение кой е собственикът, ние никога сме нямали претенции към самия Петьо Блъсков, а по-скоро към Столична община, защото смятаме, че подобен вид сделки не са в полза на хората. Основните ни искания досега са били към кмета на София - Йорданка Фандъкова и към главния архитект", това заяви Захари Димитров от гражданската инициатива "Зелен Дианабад".

"Ние, като съседи, винаги сме предполагали, че общинска собственост от този вид, от 2 дка в съседство на детска градина, може да бъде използвана за нейното разширение или за други цели, които са полезни за квартала, но не и за жилищно строителство. В момента Дианабад е един от най-бързо застрояващите се квартали, които ще бъдат пренаселени в един момент. Ние не сме съгласни с издаденото разрешение за строеж и искаме то да бъде отменено. Искаме прокуратурата да се самосезира и да провери дали тази сделка, която е извършена още 2017 г. е валидна, защото това са две взаимни дарения, плюс доплащане. Трябва да се провери кой е допуснал и незаконен план и то на общинска собственост", категорични са в исканията си хората от квартала.

След години на протести - почва разчистване за строеж точно до детска градина (ВИДЕО)

Въпреки 3 години усилия и протести, от днес, 23 ноември, до 49-та детска градина в столичния квартал "Изгрев" вече започва подготовка з...

"Предвижда се почти цялата площ да бъде застроена, на метри от оградата на детската градина. Очакваме всичко това да бъде застроено и самите детски площадки и оградата да надвиснат над един голям изкоп. Отстоянията между съседните сгради и новопредвидената са прекалено малки. На 22-ри октомври ще направим поредния мирен протест с малко шествие, с което да затворим бул. "Драган Цанков", защото искаме да ни чуят. Подкрепа имаме от всички хора от квартала. Искаме повече зелени площи, обществени пространства и разширяване на детски градини, от жилищни сгради вече няма нужда", допълва Захари.

Над 1 000 човека от квартал Дианабад са подписали онлайн петиция и подписка против застрояването на бившия общински имот.

Гледната точка на протестиращите можете да видите във видеото. Actualno.com има готовност да даде трибуна за коментар и на г-н Блъсков, ако той пожелае.

Автор: Габриела Андреева

В "Дианабад" не се отказват - отново протест заради разрешение за строеж за Петьо Блъсков

На 29 октомври, от 18:00 часа жители на столичния квартал "Дианабад" отново излизат на протест, и отново поради една и съща причина - р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София