Парламентарната комисия за ЧЕЗ ще търси кой стои зад "Инерком"

2437
Парламентарната комисия за ЧЕЗ ще търси кой стои зад "Инерком"
Снимка: БГНЕС

Кой стои зад сделката с купуването на активите на ЧЕЗ в България? На този въпрос ще трябва да отговори временната парламентарна комисия, създадена в Народното събрание. Това стана ясно по време на първото заседание на комисията, на което бяха приети правилата за работата ѝ.

На следващото заседание депутатите ще изслушат представители на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване”, както и на КЕВР и НАП. В по-късен етап вероятно ще бъде изслушан и премиерът, обясни председателят на комисията Жельо Бойчев.

Връзката между Върбакова и ЧЕЗ - обвинен в убийство в България чешки гражданин

Чешки гражданин, който е бил с обвинение за убийство, е бил част от делегацията на "Инерком България", която отиде преди една седмица в...

"Със сигурност след днешното заседание на комисията се уточнихме за няколко неща. Едното е да бъде направено искане към министър-председателя да даде отговор на въпросите как и по какъв начин се е взело решението българската държава да участва в тази сделка", каза той.

"За да не изпада Комисията в състояние, в което може да вреди на страната, предлагам да отправим покана към финансовото министерство", предложи още Бойчев. Той подчерта също, че заради изискването на такава информация следващото заседание на Комисията ще бъде закрито.

Валентин Николов от ГЕРБ също постави задача пред комисията да разнищи кой реално стои зад "Инерком". "Ако въобще стои някой друг, освен Гинка Върбакова", добави той. Според него трябва да се изясни и произходът на средствата, с които компанията се готви да купи ЧЕЗ.

Синдикатите искат ново изслушване по сделката за ЧЕЗ

КНСБ и КТ „Подкрепа“ искат да се свика спешно заседание на временната комисия за продажбата на активите на ЧЕЗ. Това се каз...

Първото заседание на комисията стартира със спор между депутатите, като причината беше правилникът. В самото начало народният представител от ГЕРБ Димитър Лазаров поиска членовете на комисията да могат да делегират правото да гласуват на свои колеги.

"Някои от нас са председатели и на други комисии, което налага да присъстваме. Не виждам какъв е проблемът", аргументира се той.

Рамадан Аталай от ДПС обаче не се съгласи, като видя в това опит депутатите "да се измъкнат от работа". "Защо не ви се работи, колеги", попита той на няколко пъти. "Дайте да закриваме комисията, ако няма да се събираме", предложи той.

Председателят Бойчев обаче взе нещата в свои ръце и предложи решение - депутатите, които са се записали в присъствената книга, но им се налага да напуснат, ще го информират как искат да гласуват.

Милен Велчев: ЧЕЗ няма да продаде на държавата преди да свърши арбитража

България би се поставила в странна ситуация, ако на всяка цена иска да купи ЧЕЗ – защото държавата с нищо не е доказала, че може ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика