Петкова напомни на бизнеса, че сега има пазарна икономика за цената на тока

1495
Петкова напомни на бизнеса, че сега има пазарна икономика за цената на тока
Снимка: БГНЕС

Цената на тока на свободния пазар се определя от търсенето и предлагането. Говорим за пряко договоряне – между бизнеса и търговците на енергия. Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на оплакванията на големите работодатели, че токът за бизнеса е поскъпнал твърде много и исканията им държавата да се намеси.

Още през 2015 година беше направена промяна в законодателството, която облекчава бизнеса относно зелената енергия и за година и половина българската индустрия и бизнес са спечелили 270 млн. лева. Такава помощ ще има до 2020 година, като всичко е договорено от ЕС, добави Петкова.

Бизнес и синдикати ще протестират заедно срещу поскъпването на тока за индустрията

Бизнесът и синдикатите готвят протести срещу поскъпването на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60%. Това заяв...

Ако някой разполага с данни, че има картел или картели на търговци на електроенергия, нека сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), призова енергийният министър от ефира на bTV. И добави, че досега бизнесът е казвал само, че търговците на свободния енергиен пазар предлагали договори с по-високи цени. Тя не пожела да прогнозира колко биха поскъпнали основни стоки и услуги, тъй като трябва да се правят изчисления каква част от цената на производство се пада на тока.

Енергийният министър зае предпазлива позиция относно бъдещ строеж на АЕЦ "Белене", като каза, че първо трябва да се направи анализ за необходимостта от мощности и какви. Не трябва да се забравя и каква е посоката на Европа, стана ясно от думите на Петкова. Решение за АЕЦ "Белене" трябва да се вземе след широка дискусия, повтори за пореден път Петкова. Тя, обаче, беше категорична, че не може да се допусне пак грешката да се връща купено вече ядрено оборудване за жълти стотинки в Русия. Нашето желание е да дойдат стратегически инвеститори и те да предлагат условия, а ние да изберем най-доброто за България, завърши Петкова.

Относно посещението през тази седмица в Азербайджан на премиера Бойко Борисов, Теменужка Петкова напомни, че са предвидени 1 млн. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан през строящия се интерконектор с Гърция. Петкова похвали азербайджанската компания "Сокар", която, по думите ѝ, за по-малко от 2 години буквално е газифицирала цяла Грузия. С газификацията ще решим проблема с чистотата на въздуха, убедена е Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика