Плевнелиев срещу Дончев - различни реалности за Гебрев и Русия

4141
Плевнелиев срещу Дончев - различни реалности за Гебрев и Русия
Снимка: БГНЕС

Не съм получавал никакви доклади, информации, не е имало дори устни разговори с някой от шефовете на службите за отравянето на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев.

На въпрос трябвало ли е да бъде уведомен, Плевнелиев отвърна, че 4 години по-късно още сме в сферата на съмнения и версии, а институциите трябвало да действат така, както британските служби направили по случая "Сергей Скрипал". Бившият президент напомни пред Нова телевизия, че за отравянето на Гебрев, сина му и един от висшите мениджъри на "Емко" е писано по медиите още през 2015 година, но "за съжаление трябва да кажем, че институциите са още длъжни на българския гражданин от гледна точка справедливост". Плевнелиев обаче подкрепи действията на сегашното правителство и обясненията на главния прокурор Сотир Цацаров, но сега българските граждани искат резултати.

От властите лъжат до смешна история - сюжети за отравянето на Емилиян Гебрев

"Свидетел съм на делото по стечение на обстоятелствата. Бях до леглото на Гебрев и сина му, когато те умираха във ВМА." Това заяви бивш...

Трябва да намерим извършителите, да представим цялото обвинение, настоя Плевнелиев и даде пример с атентата на летище "Сарафово", където всичко било установено "в международно разследване". Делото там обаче продължава, а сочените за извършители още не са открити.

Ако искате да генерирате хипотези – достоверни или недостоверни, можете да поканите някой анализатор, аз не рециклирам хипотези. Това буквално каза вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос на БНТ защо ГРУ би се целило и искало смъртта на собственика на "Емко” Емилиян Гебрев. В последно време имаме фалшиви новини, които се рециклират и от трибуната на Народното събрание, продължи с причудливата риторика вицепремиерът.

Изборна политика

Същевременно Дончев каза, че имало в миналото опити да се навреди на изборния процес в България – например хакерски атаки срещу институционални сайтове през 2015 година, но той не можел да "рециклира хипотези", а да говори само по документи и доказателства, така че не знаел кой е автор на тези хакерски атаки.

Съставът на ЦИК може да продължи работа и след края на мандата си

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс, е допустимо сегашният състав на ЦИК да продължи да осъществява правомощията си и след изтичан...

За това време си спомни и Плевнелиев, който определи кибератаките като най-силните, извършвани на Балканите. Затова той поискал и външна помощ, от НАТО, за да бъде намерен източникът на атаката и „с огромна доза вероятност” можело да се каже, че автор е хакерската група Fancy Bears, свързвана с руските служби. Свиках КСНС, показах заключенията на партньорските служби и поисках действия, изброи Плевнелиев. Къде сме 4 години по-късно, след като институциите знаят, че бяхме атакувани в ден на избори? Наистина ли някой трябва да ни атакува, да ни повреди сайтовете, да има нов Костинброд, за да реагираме, попита бившият президент, като пак даде пример какво правели англичаните.

Относно това, че в края на март изтича мандатът на сегашния състав на ЦИК, Дончев даде интересен пример – било като в последния момент да се смени екипажът на презокеански полет. Ще се качите ли със спокойствие, попита той и призова да няма политическа истерия по въпроса.

Вероятно точно преди избори хрумват нови идеи – иначе няма спор, че не е добре да се редактира изборното законодателство преди избори, добави Дончев и призна, че ремонтите били практика. Относно поправката на ГЕРБ в Изборния кодекс (предстои да мине в парламента на второ четене) да се вземат решения с обикновено мнозинство в избирателните комисии, вицепремирът отвърна, че "сигурно има някаква логика за постигане на консенсус". Той отрече, че това може да е метод за фалшификация на избори, след като винаги може да се обжалва в съда и дори да има ръчно броене на бюлетини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com