По-солени глоби очакват нарушителите на пътя

6009
По-солени глоби очакват нарушителите на пътя
Снимка: БГНЕС

Няколко по-солени глоби за шофьорите нарушители са предвидени в проекта за нов Закон за движение по пътищата. Той вече е публикуван за обществено обсъждане.

Ако бъде приет във вида, в който е предлаган, вече всеки шофьор, който мине на червено, ще трябва да плати не 100, а 150 лева. Същото увеличение важи и за водачите, които не дадат предимство на пешеходец на пешеходна пътека. Двойно се увеличават глобите за неправилно паркиране - от 50 на 100 лв, информира "Монитор".

Пътната полиция започва акцията "24 часа скорост"

В 06.00 часа сутринта на 18-и април, сряда, пътната полиция започва акцията "24 часа скорост", която ще се проведе до 19-и април в цяла...

Новост има и в санкциите за превишена скорост. В настоящия закон няма глоба за каране с до 10 км/ч над позволеното. Неофициално пътни полицаи признаха, че те дори давали още 10 км/ч отгоре толеранс, когато настройвали камерите, с които се установяват такива нарушения. В бъдещия закон са предвидени глоби за каране дори с 1 км/ч над позволеното. Така санкцията за шофиране с до 10 км/ч отгоре ще стане 20 лв. Останалите глоби се запазват като в сегашния закон. Източници от КАТ обясниха, че новите камери мерят точно скоростта и отпада сегашният толеранс.

Шофьорите ще остават без книжка и ще ходят на изпит не само след като им вземат всички точки. Санкцията важи и при три тежки нарушения т.е. отиваш на изпит, ако ги извършиш. Като тежки нарушения са посочени 7 такива - движение в насрещното по магистрала или скоростен път, в аварийната лента, шофиране с алкохол над 0,5 промила или под въздействие на наркотици, превишаване с над 50 км/ч на разрешената скорост в населено място, минаване на червено, неспазване на предимство на пешеходна пътека и организиране или участие в гонки.

След като остане без книжка за повтаряемост на нарушенията, шофьорът ще може да се яви на изпит. Това обаче ще е най-рано 2 години след отнемането на шофьорската книжка.

Пред Нова телевизия председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров коментира, че това е разумна идея, защото имало хора с актове от по 30-40 000 лева и нямало сила, която да ги спре да шофират. Бившият депутат и бивш председател на транспортната комисия на парламента Настимир Ананиев обаче се оплака, че в предложенията за промяна няма много нови неща, но пък за сметка на това се прави обществено обсъждане днес (23 април, в Гранд хотел "София" от 13:30 часа) само три дни след пускането на закона за обществено обсъждане. Ананиев попита и дали някой се счита за системен нарушител, ако превишава скоростта извън населено място, по път, който не е магистрала или скоростен.

Хванаха мъж без книжка с 33 акта за 10 000 лв.

48-годишен мъж от шуменското село Царев брод се оказа истински рецидивист в погазването на Закона за движение по пътищата. Шофьорът е ...

Същевременно, Ананиев и Тодоров посочиха, че не е новост КАТ да спре шофьор и да не му позволи да продължи, ако бъде преценено, че шофьорът е в стресово състояние. Това го има от 1999 година, заяви Ананиев. Той обърна внимание на друго нещо - ако карате велосипед, трябва да сте с каска и светлоотразително облекло, като глобата за неспазване е 30 лева. Сега това е задължително спрямо извън града, уточни Тодоров, като двамата с Ананиев проведоха кратък спор кое как е - в Холандия никой не карал велосипед с каска, според Ананиев, а според Тодоров във Франция карали само с каски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com