По-строг контрол на отпадъците иска гражданският сектор

1181
По-строг контрол на отпадъците иска гражданският сектор
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

„Софийските отпадъци имат национално турне – едни към Враца, други към Сливен, доскоро и към Бобов дол…“ ; „площадките за отпадъци са 5000 - раздавано е на килограм и има такива на голи поляни без ток и вода“; „гумите са трудни за депониране, лесни за хвърляне, невъзможни за хващане“; „циментовите фабрики изгарят много повече отпадъци, отколкото изискваме от тях по закон …“; „някои общини се изкушават и опитват да спестят пари, като вместо да платят такса в регионалното депо, хвърлят отпадъци в местните“. Това са част от констатациите, които министърът на околната среда Емил Димитров сподели по време на разширено заседание на комисията по околна среда по горещата тема за управлението на отпадъците. По време на форума той и представителите на управляващата партия увериха, че са отворени за предложения за законодателни промени и че търсят най-добрите решения.

„Факт е, че контролът се засилва и че се полагат усилия от МОСВ и прокуратурата, но хората очакват и законодателни промени, а предложенията на ГЕРБ и БСП не решават проблема“, коментира бившият омбудсман Мая Манолова и обяви предложенията на „Изправи се.БГ“ и инициативните комитети.

Изглежда ще оставят за по-дълго в ареста директора на ТЕЦ "Бобов дол"

Арестът на директора на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов се очаква да бъде удължен на 72 часа, предаде bTV. Христов беше задържан вчера за...

Сред тях са ограничаване на вноса на отпадъци за изгаряне до капацитета на инсталациите, като се даде приоритет на боклуците родно производство; ограничаване, при възможност забрана, на вноса на битови боклуци от трети страни; процедурата по съхранение и обработка на отпадъци да се съгласува с кметовете; отмяна на досегашния режим на „мълчаливо съгласие“ по отношение на дейностите за съхранение и третиране на отпадъци.

„Не е нормално точно дейностите с отпадъци да са в режим на „мълчаливо съгласие“, категорична е Манолова. „Ако искаш да си отвориш фризьорски салон или да си остъклиш терасата, трябва да чакаш изрично съгласие от институциите, а за площадка за съхранение на отпадъци, транспортиране или третиране е достатъчно да подадеш заявление и ако в 14-дневен срок не ти отговорят, се счита, че са ти разрешили“, добави тя.

Инициативните комитети искат и намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци, защото те сега пребивават по площадките с години, без всякакъв контрол, посочи още Манолова. „Освен видеонаблюдение, би било добре да има и GPS-системи на транспортните средства, които извозват отпадъци, за да не се оказва, че боклукът тук и там е ничий и някое неизвестно лице го е докарало“, добави тя.

Според нея внимание заслужава и на необходимостта да се повишат изискванията към фирмите, занимаващи се с отпадъци. „Сега може да имаш 1 лев капитал и да нямаш никакво имущество и в същото време да се занимаваш с дейности с отпадъци“, посочи бившият омбудсман.

Започва товаренето на 54 контейнера с италиански боклук за реекспорт

„Това е втора партида от 54 контейнера, корабът чака на рейд, тази вечер влиза в пристанището и започва да се товари”, съоб...

Манолова е категорична, че трябва да има законодателни промени за подобряване на контрола. „Практиката с писане на предписания и налагане на санкции след това наистина не работи. Би трябвало санкциите да се повишат и да се налагат незабавно, а контролът да зачести, както и в закона да се запишат по-високи изисквания към инсталациите, които ще изгарят отпадъци“, заяви още тя.

По думите й „държавата е осеяна с площадки за съхранение на боклук и огромна част от тях не отговарят на никакви изисквания и по-скоро сеят зарази, отколкото да съхраняват складираните отпадъци там“.  Тя алармира, че има огромно напрежение на местата, където се изгарят отпадъци, защото инсталациите тровят въздуха и че расте напрежението на местата, където предстои да се изграждат такива инсталации – Шумен, Попово, Пещера, естествено има напрежение и около Бобов дол. Нерегламентирани сметища има и около София, отбеляза още тя. „Не е нужно да следваме турнето на боклуците из страната, а да погледнем какво се случва в Горубляне, също в район Нови Искър, където има 30 нерегламентирани сметища и хората са подавали десетки жалби, но някой печели от това, че не си плаща за депониране на отпадъци на регламентираните сметища“, заяви Манолова.

Според нея причините са неадекватното законодателство и заниженият контрол, също вносът на отпадъци, който се е увеличил 15 пъти за 7 години и огромна част от него е за изгаряне и производство на ток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Времето утре - 16 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com