Почти нулева ще е 2017 г. за нови проекти с европарите на МТСП

3575
Почти нулева ще е 2017 г. за нови проекти с европарите на МТСП
Снимка: Thinkstock

Схеми за едва 11 млн. лв. ще бъдат отворени през 2017 г. по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" (ОП РЧР), управлявана от министерството на труда. Програмата за периода 2014-2020 г. е с общ бюджет от над 2,136 млрд. лв. За догодина обаче от ведомството планират да отворят само три схеми за кандидатстване, става ясно от индикативния годишен работен план, публикуван за обществено обсъждане.

За сравнение за тази година са планирани проекти за над 420 млн. лв. Някои от схемите все още не са отворени и закъсняват според плана - например проектът за ограмотяване на възрастните, който агенцията по заетостта трябва да изпълнява, за 10 млн. лв., проектът за предоставяне на услуги у дома чрез ваучерите, за които се говори от две години и е на стойност 5 млн. лв., ваучерите за заети лица за 50 млн. лв., с които работещите на трудов договор да се обучават по чужд език или по компютърни умения и други, пише в. „Сега“.

Над 6 млн. лева за лични асистенти тръгват към общините, майки излязоха на протест

Над 6 милиона лева по схемата „Независим живот“ ще бъдат насочени допълнително към общините, в които има най-голяма потребн...

Пикът на програмиране на средствата беше през 2015 г., като до края на 2015 г. министерството отвори 16 схеми на обща стойност почти 710 млн. лв., тоест 33 на сто от парите за целия програмен период до 2020 г. Схемите са с продължителност от няколко години.

За 2017 г. са планирани 6 млн. лв. за разкриване на дневни центрове за деца с увреждания. Парите ще се отпускат на общините, като проектите трябва да бъдат с максимална стойност до 1 млн. лв., което означава, че ще стигнат за шест центъра. Изпълнението на операцията ще създаде условия за инвестиране в комплексни интегрирани мерки, насочени към подобряването на достъпа до социални и здравни услуги за над 500 деца с увреждания. Това ще позволи на техните родители и роднини, които в момента се грижат за тях, да се върнат на пазара на труда.

Други 4 млн. лв. са заделени за схема "Открий ме", по която неправителствени организации и доставчици на социални услуги ще могат да кандидатстват с проекти за превенция на изоставяне на деца, за насърчаване на социалното включване на деца и младежи в неравностойно положение и др.

Третата схема догодина ще е за 1 млн. лв. за Агенцията за социално подпомагане. Операцията е насочена към подкрепа за социалното включване на хората с увреждания с оглед улесняване достъпа им до заетост посредством пилотно тестване и прилагане на практика на нов подход за експертно определяне на работоспособността на хората с увреждания. Това означава, че от министерството на труда се надяват догодина да прилагат реформата в системата на ТЕЛК, според която две комисии ще оценяват степента на увреждане на хората - медицинска и социална.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com