Подценяването на труда у нас доведе до липсата му, смята Горанов

4465
Подценяването на труда у нас доведе до липсата му, смята Горанов
Снимка: БГНЕС

Опитвам се да внуша на работодателите, бидейки по принцип център-десен икономист, че всъщност подценяването на труда доведе до неговата липса. А когато говорим за държавна политика, не е важно само едностранчиво и канонично да гледаш на макроикономическите пропорции, а в момент, в който и мързеливи не можеш да намериш за работа, да осъзнаеш, че ти си провалил обществото, оставяйки ценните хора да изтекат, подчинявайки съотношенията между труда и капитала на догмата, че евтиният труд произвежда по-ефективно. Това казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за в. "24 часа".

По думите му през годините, когато ниските данъци и ниската цена на труда бяха източник на конкурентоспособност, освен да се задълбочи неравенството и да напуснат огромен брой млади умове, да отидат в Европа, където цената на труда е по-висока, друго не е постигнато.  .

Проверяват Горанов за конфликт на интереси

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са м...

Запитан за големите социални неравенства в страната (според синдикатите разликата между най-бедните и най-богатите е 8 пъти - бел. ред.) и призивите за смяна на плоския данък с пропорционален, Горанов отговаря: "Ако вземете едни от богатите, например Баневи, разликата може да се окаже няколкостотин пъти. Неравенството е проблем във всички общества. Данъчната система няма да даде отговор на този въпрос".

"Ако отношението към активните хора се мери през данъците, те остават непроменени. Ако отношението към по-слабата част от обществото, която разчита на държавна подкрепа, се мери през разходите, ще видите едно огромно нарастване на социалната част на тези разходи", аргументира се финансовият министър и изрежда планираните в бюджета за 2019 г. по-големи разходи за образованието, хората с увреждания, общественото осигуряване, които имат за цел именно преодоляването на социалните неравенства без да се увеличават данъците.

По темат за намаляването на тавана на плащанията в брой, което на няколко пъти депутатите отхвърлят, Горанов отговаря, че ако България не се подготви сама, "това ще дойде от Брюксел по линия на мерките за пране на пари". Едновременно с това отбелязва, че "банките не са достатъчно гъвкави, за да предложат адекватни платежни услуги. Или по-скоро лесно могат да бъдат упрекнати, че трансакционните им такси са по-високи и натоварват дребния бизнес".

"Този бюджет може да бъде изпълнен само от този кабинет. Видяхме през 2017 г. за кратко как друг кабинет, конюнктурно и бързо влоши показателите в бюджета. Аз съм убеден, че имаме политически капацитет да запазим управляващото мнозинство и да запазим приоритетите," заявява финансовият министър по повод на исканията от опозицията за предсрочни парламентарни избори.

Горанов, Кръстника и инфлацията на морала

Сагата с Кръстника на финансовия министър Горанов придоби онзи епичен мащаб, който Франсис Форд Копола, Ал Пачино и Марлонд Брандо търс...

На въпрос дали ще му се наложи да прави кризисен бюджет заради зачестилите предупреждения, че икономическият цикъл се обръща и може да се зададе нова криза, Горанов отговаря, че е рано за такава оценка, но неминуемо търговските отношения между големите държави се отразяват на икономиките. "Бюджетът ни има достатъчно буфери, които могат да издържат и един по-стресов сценарий за развитие на българската икономика", уверява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика