Покупката на нови изтребители ще бъде частично рестартирана

8059
Покупката на нови изтребители ще бъде частично рестартирана
Снимка: Getty Images/Guliver

Процедурата за придобиване на нов тип бойни самолети за нуждите на армията ни най-вероятно частично ще бъде рестартирана.

Това реши днес с 13 на 7 гласа временната парламентарна комисия, създадена с цел да проучи как точно е станало класирането на офертите за бъдещите изтребители на ВВС по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Народните представители предлагат да се разгледа нова четвърта оферта за изтребител от февруари тази година. Не става ясно обаче по коя процедура ще бъде включено четвъртото предложение в конкурса.

Цветанов: Президентът засилва острия тон заради обезпокоителните факти около изтребителя

Очаквах президентът Румен Радев да говори по важните днес за страната теми, а те са свързани с проблемите на хората и предстоящото пред...

След своите 6 заседания временната комисия за проверка на процедурата препоръча на Министерството на отбраната да върне в по-ранна фаза проекта за нов изтребител. За да осигури равнопоставеност на участниците в конкурса, което създава възможност да се търсят нови и новопроизведени изтребители.

Причината е, че според депутатите трите оферти са селектирани измежду 9 възможни при финансова рамка от 800 млн. лв., а в последствие бюджета по проекта е повишен двойно, но не са преразгледани наново офертите, които влизат в рамката.

Това ще са прави паралелно с другите два проекта за модернизация на бойна машин за пехотата и патрулни кораби за военоморските сили.

Главният секретар на президента е учуден, че не е викан в комисията като ръководител на проекта, не са викани експертите от работната група по проекта, а само политически лица

Радев: По никакъв начин не може да отпадне проектът за купуването на нов изтребител

Трябва да решим какво правим с новия самолет и тогава да преценим за колко време и как ще осигурим прехода към него чрез поддръжката на...

От БСП са категорични, че няма да приемат доклада. Те са категорични, че комисията е постигнала две цели – да се "закача с президента" и да забави процеса. Според опозицията комисията е излязла от мандата си.

От ДПС имат забележка за малкото време за работа на комисията и срещу това, че в нея не е извикан нито един експерт, работил по проекта, а само политически лица. Според депутата Джейхан Ибрямов при смяна на параметрите във финансовата част и въвеждането на борда за управление по времето на министър Николай Ненчев е станал "хаос". ДПС обаче подкрепи доклада.

Обединени патриоти също подкрепят документа от работата на анкетната комисия.

Прогнозата на депутати от от ГЕРБ е, че процесът за избор на нов изтребител ще се забави до половин година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика