„Политико”: Европа заслужава дивана на Ердоган

6839
„Политико”: Европа заслужава дивана на Ердоган
Снимка: EC - Audiovisual Service

Мустакат турчин, два позлатени стола с висока облегалка и плюшен диван.

Оказва се, че това е всичко, което е необходимо, за да се създаде непрекъснатото сближаване на Европа, пише Матю Карнитшниг в „Политико”.

Поставянето под карантина на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен от турския лидер Реджеп Тайип Ердоган на дивана в неговата зала за приеми в Анкара миналата седмица обедини разединения континент - във възмущение.

Сред крещящия декор на фалшивия султански дворец на Ердоган , хореографията предизвиква абсурдистка картина: в центъра на действието турският президент, с неговата търговска марка на владеещ целия екран мъж, седнал до нервния Шарл Мишел, президент на Европейския съвет; от другата страна на стаята, кацнала на диван, Фон дер Лайен в спретнат червен блейзър, снимка на добре възпитаната германска Фрау , ръце, поставени в скута й, в безмълвно предизвикателство.

Кадърът абсолютно вбеси европейците, вляво, вдясно и в центъра. Иратксе Гарсия Перес, лидер на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, нарече отношението към Фон дер Лайен „срамно“. Италианският премиер Марио Драги, човек, известен със своя умерен тон, не направи никакви усилия да прикрие гнева си заради това, което той определи като „унижение“ на Фон дер Лайен, сравнявайки Ердоган в четвъртък с „диктатор“.

И всичко това заради диван?

Не съвсем.

Ако самата Европа беше на дивана, диванът може да представлява нещо друго: сумата от несигурността в региона, негодуванието и най-вече дълбочината на неговия комплекс за малоценност.

Противно на преобладаващото европейско схващане, епизодът не беше основно за неуважение към жените, а за могъществото. Европейският съюз, чрез своите лъскави сгради и великите титли на различните си „президенти“, се опитва усилено да проектира сила. Всъщност малко прекалено много. И хората с истинска мощ, като Ердоган, не само виждат през фалшификатите, те се наслаждават на поставянето на европейците на тяхно място - на дивана, ако е необходимо.

Ангела Меркел никога не е била осъждана на изгнание на дивана на Ердоган. Защо? Защото Ердоган се отнася сериозно към нея и нейната сила. Като се има предвид, че нито Мишел, нито Фон дер Лайен (въпреки титлите им) нямат голяма сила, унижението им е още по-изкусително за някой като Ердоган.

Какво ще направи ЕС по въпроса?

Дори Мишел и Фон дер Лайен изглежда не знаят. След инцидента те са твърде заети да сочат с пръст един към друг и техните помощници за злополуката „протокол“.

В усилията си да твърди, че е невинен, Мишел, бивш белгийски премиер, изглежда е преминал през петте етапа на скръбта и обратно. Главно той просто е „натъжен“, призна Мишел в публикация във Фейсбук миналата седмица. Но това, от което той изглежда е най-разстроен, е, че е хванат по телевизията на живо да се държи като шовинистичен простак, като не предлага на Фон дер Лайен мястото си.

Съперничеството в Брюксел между Мишел и Фон дер Лайен не е тайна. И съдейки по отговора на Комисията, Фон дер Лайен се радва на всяка минута на „Дивангейт”. Нейният персонал използва получената възможност в Анкара за всичко, което си струва. По-малко от 24 часа след епизода помощниците на Фон дер Лайен вече бяха предоставили подробни доклади за това как евродепутатите и обществеността реагират.

„Като цяло ПИК (президент на Европейския съвет – бел. ред.) и Ердоган са обвинени за тяхното отношение - ясна подкрепа за президента с нови хаштагове като #WeWantOurSeat или #GiveHerASeat“, гласи един вътрешен анализ, разгледан от „Политико”.

Показателно е, че истинската цел на мисията на лидерите на ЕС в Анкара е заглушена от колективното възмущение от разположението на местата. Но малцина в Европа обичат да им се напомня за нивото, в която разчитат на Турция, за да държи масите от Близкия изток и Африка на разстояние. Нито искат да им се напомня, че споразумението включва милиарди истински пари.

Ще доведе ли обидата срещу Фон дер Лайен до оставката на Шарл Мишел?

Последиците от „Дивангейт“, инцидентът с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Турция от миналата седмица, продължават ...

По-малко неприятно е, както направи общественият телевизионен оператор на Германия в информацията си за посещението, да подчертае отсъствието на Ердоган от пресконференцията след срещата, където Фон дер Лайен и Мишел говориха за святостта на правата на човека и Истанбулската конвенция (така че какво ако малко европейци дори бяха чували за споразумението до неотдавнашното решение на Ердоган да се оттегли от него).

Няма значение, че Турция е приела милиони повече бежанци, отколкото богата Европа.

Европейската реакция е типична за хората, страдащи от това, че се чувстват неадекватни и безсилни. Вместо да признаят, че Европа продължава да разчита на Турция, за да задържи мигрантите извън континента, и на съмнителните отстъпки, които ЕС е направил, за да запази този режим жив, те се съсредоточават върху стила, маниерите - и особено тяхната конкретна дефиниция за „морал“.

Защото дори Европа да се провали в играта на властта, тя е в своя класа, когато става въпрос за прожектиране на морално превъзходство.

Само циник би предположил, че ангажиментът на ЕС с Турция е свързан с плащането, за да продължи да приема бежанци, твърдят аргументите на Брюксел. Истинската мисия бяха правата на човека и по-специално правата на жените. Истанбулската конвенция! Какво още има да се каже?

Евродепутати настояват за отговори по скандала „дивангейт“

Законодатели на ЕС призоваха двамата най-виссши служители на блока да обяснят дипломатическия скандал, при който главата на Комисията У...

Ердоган е идеалното прикритие за демонстрирането на морала в Европа. Той е необуздан, популист-диктатор и, най-важното - макар и никога да не се споменава или признава - мюсюлманин.

Европейците може да подкрепят възмущението си от отношението на Ердоган към Фон дер Лайен с лексиката на феминизма, но подтекстът е безпогрешен за всеки, запознат с антиислямското напрежение, което обхваща европейското общество. За много европейски очи Ердоган не просто се отнасяше с неуважение към Фон дер Лайен, като я залепи на дивана, а се държеше с нея, както „те“ правят с всички жени.

Почти можеше да се чуе колективната въздишка в реакцията на видеото от Анкара: Колко щастливи сме, че сме европейци.

Ето защо, вместо да атакуват Ердоган, европейците трябва да му благодарят.

Той не просто обедини отново за няколко дни европейските племена, той им помогна да се почувстват отново като истински европейци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари