Пореден протест заради спорна кариера край пловдивското село Белащица

4955
Пореден протест заради спорна кариера край пловдивското село Белащица
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев

С нов протест бяха посрещнати експерти от Министерството на енергетиката, Регионалната инспекция по околна среда и водите и Инспекцията по труда в Пловдив, които извършиха проверка на кариерата за добив на инертни материали край Белащица. Жителите от години настояват за спиране на работата на кариерата и забрана за разкриване на нови площи в находището. 

Протестиращите за пореден път изразиха своята позиция, че кариерите са източник на огромен шум и замърсяване на въздуха не само в Белащица, но и в Пловдив, предаде кореспондент на Аctualno.com от града. Според доктор Емилия Караславова фините прахови частици, които идват от кариерата, са най-големият проблем за пловдивчани от 20 години насам. 

Безопасни ли са местата за спорт и почивка в Пловдив?

Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както...

"Най-мръсният въздух от целия европейски съюз се дължи на тази кариера, защото тя се намира от ветрената страна на града", категорична бе тя. Протестиращите поискаха законодателни инициативи, които да не позволяват добив на инертни материали на по-малко 10 километра от населените места. Жителите на Белащица се заканиха да се обърнат към Европейския съд и Европейската комисия, ако исканията им не бъдат изпълнени. 

Община Пловдив също подкрепи протестиращите. На място бе заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков, който отново повтори позицията, че е против отдаването на нови концесии за добив на инертни материали и за удължаване на сега съществуващите. Още вчера от община Пловдив излязоха с официално становище, в което се казва, че кметът инж. Иван Тотев е изпратил до министрите на енергетиката, на околната среда и водите, на здравеопазването и на земеделието, храните и горите писма, в които се изразява становище за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали в участък "Калоян" от находище "Белащица" на площ 50,534 дка, както и несъгласие за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите "Сантала" и "Сантала 2". 

Откриха официално спорна детска площадка в центъра на Пловдив

Нова детска площадка бе откират официално днес в центъра на Пловдив. Тя се намира в междублоковото пространство на улиците "Капитан Рай...

Снимки: Actualno.com/Елин Андреев

"Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив", се казва още в становището на община Пловдив.
При последните замервания на мобилна станция на пловдивската екоинспекция не беше отчетено превишаване на нивата на фините прахови частици и на шума. Именно това изправи на нокти жителите на Белащица, които поискаха днешните проверки. 

От своя страна от фирмата-концесионер заявиха, че привестват всички проверки и са готови да си понесат отговорността в случай, че се докаже, че има нарушения. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Криели дрогата в тайници покрай Марица: Задържаха трима дилъри в Пловдив

Спират парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com