Поредна порция закани-обещания на Гешев - по делото "КТБ"

6308
Поредна порция закани-обещания на Гешев - по делото "КТБ"
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

Вече два дни основният свидетел на прокуратурата по делото "КТБ" Бисер Лазов дава поредна порция показания за историята на фалиралата банка и в по-голямата част от времето всъщност повтаря неща, които вече е казал - особено в моментите, в които в съдебна зала не присъства ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Гешев обясни пред журналисти защо се получава така - защото Лазов описва старателно механизма на източване на банката, практиките на групата, източвала банката, ръководена от Цветан Василев, който по думите му "се крие в Белгард и към него от време на време прескачат разни журналисти като г-н Диков и г-жа Кулезич да си заредят батериите".

"Ще трябват много още обяснения, за да се стигне до конкретните подробности", предупреди Гешев и анонсира: "Ще стане интересно като стигнем до политиците, журналистите, артисти, спортисти, социолозите, които сега с интерес наблюдавам как обикалят студията и правят прогнози...". Гешев отказа да уточни кои политици и социолози ще посочи Лазов като част от аферата "КТБ", но обеща ако не ги назове да му бъде припомнено, и че прокуратурата ще помоли съда да бъдат прочетени имената им, тъй като в досъдебното производство ги има.

Иван Гешев подчерта и, че това дело е основата – причината за източването и хората, източвали банката, а другите дела, които са отделени и са по-интересни, са за дадените от Цветан Василев пари. "Нямаше как да ги даде, ако той не е източил от банката. Ние разследваме причината", каза Гешев. "Това, което излезе от делото за КТБ, а то е потресаващо, ще е 10 – 15% от истината", предположи Гешев и направи паралел с краха на създателя на най-голямата в света пирамида Бърнард Мадоф. "Никой не е установил всички пострадали от пирамидата на Мадоф и до момента. Официалните данни са за 65 милиарда долара, но това са средства, за които са се оплакали. 100% е имало привлечени пари в тази най-голяма в историята пирамида, но според мен ние сме най-голямата в историята", заяви Гешев. Обяснението според него – "просто има капитал, който е неясен и не искат да се оплачат".

Активите на КТБ и други банки във фалит ще могат да се продават и на доста ниска цена

Синдиците на банки в несъстоятелност ще имат възможност да продават безконтролно имуществото им при непрозрачни условия – с пряко...

"Никой не е установил всички пострадали и въпреки това Мадоф е осъден на стотици години затвор. А защо смята, че ние сме най-голямата пирамида в историята обясни с това, че "г-н Мадоф по официални данни е източил 65 млрд. долара, което е 0.0000 – не знам колко нули от брутния вътрешен продукт на Америка, а при нас само по това дело - за КТБ, говорим за щета от около 3 млрд. лв. Източени са според мен около 5-6% от БВП – това е", добави Гешев.

Случайно или не, малко след заявеното в коридора пред журналисти от Гешев, в съдебната зала Бисер Лазов, дори в отсъствието на Гешев, насочи към размисли в същата посока, изнасяйки данни за общия размер на месечните погасителни вноски и лихви от дружества на "Фирмата" на Василев по получени кредити към КТБ:

16 107 819 лв. за май 2011 г.;

22 121 825 лв. за май 2012 г.;

35 975 556 лв. за май 2013 г.;

Основният свидетел по делото КТБ не отговори идвал ли е посредник на Пеевски при Василев

Основният свидетел по мегаделото за КТБ Бисер Лазов сравни пред журналисти Цветан Василев с Исус и същевременно го упрекна в предателст...

68 798 335 лв. за май 2014 г. - последният месец, в който били обслужени всички погасителни вноски и лихви по кредити на тези дружества към  КТБ.

"Това е месечният размер, а една година има 12 месеца", изтъкна Лазов пред съда.

Обяснявайки защо се случило това нарастване, Лазов започна отново да преповтаря с подробности в какви направления са били паричните трансфери. Средствата, предоставени от КТБ на "Фирмата" на Василев от 2001 - 2002 г. до края са били давани първоначално за покупки на бизнеси, инвестиции или имущество, както и за поддръжката и санирането им. Постепенно се оформили нови направления като крайни ползватели на тези средства от тези кредити: осигуряване на суми за погасителни вноски и лихви по кредити на дружества от "Фирмата" към КТБ, покупки на имущество от Василев и семейството му и за осигуряване ежедневно на средства, основно в брой и изразходване в посока всякакви лица от спортния, медийния, политическия и всякакъв общ характер лица. Друго направление били медиите, а последното, което посочи Лазов било за това средства от банковите кредити да се използват за увеличаване на капитала на самата банка КТБ.

От всички тези направления единствено това за инвестиции съдържа обоснована възможност и евентуално някакъв потенциал със средства от реализацията , т.е. от използването на съответната инвестиция, да бъдат генерирани приходи, с които да се обслужват отпуснатите банковите кредити, подчерта Лазов. Всички останали кредити, независимо какво пише в кредитното досие, с което Лазав отбеляза, че не бил запознат, защото не му било работа, представлява обективно едно изразходване на парите от кредита веднага след получаването без придобиване или извършване на инвестиция и оттам идва невъзможността за погасяване, обясни той.

В хода на изслушването му Лазов даде разяснения за участието на Василев в офшорки. "Освен български, Василев ползваше офшорни компании, в които бенефициален собственик беше и самият Василев", каза Лазов. Той уточни, че Василев му обяснявал, че ги ползвал в ситуации, в които не трябвало да става ясен българският произход на взаимоотношенията. Така евентуално се осигурявала възможност Василев да инвестира анонимно в някои практически български инвестиции, както и да прикрие българския произход на средствата, с които компанията оперира,поясни Лазов. Той посочи примери, сред които за участие в инвестиции в завод "Авионамс" и непряко - чрез дъщерно дружество - в инвестиции в завод "Дунарит".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com