Пострадали от наводненията в Бургаско готвят протест

709
Пострадали от наводненията в Бургаско готвят протест
Снимка: МРРБ

Пострадали от последните катастрофални наводнения у нас - в Бургас от миналата есен, излизат на протест, ако държавата спешно не почисти затлачените дерета.

Над 300 души са внесли подписка в местната управа, в която настояват да се изчистят опасните участъци. От областната администрация обаче обясняват, че нямат бюджет за почистване на речните корита. За сметка на това намерили алтернативен подход и пратили затворници да разчистват на ръка, става ясно от репортаж на bTV.

Вероятно има четвърта жертва на наводненията в Бургаско

Наводненията в Бургаско взеха човешки жертви и причиниха големи щети. Към настоящия момент се знае, че възрастен мъж се е удавил в сел...

Проверка на в. "Сега" установи, че все повече общини изпразват язовири, които са тяхна собственост, като причината е именно липса на финансова възможност за ремонти и поддръжка. Тенденцията е от втората половина на 2015 г., когато влезе в сила новият закон за водите, с който на местните власти се възложиха доста задължения около водоемите, а и се предвидиха санкции. Източване се предприема предимно в малки общини с оскъдни бюджети.

"При нас няма точно такива проблемни язовири, но тенденцията е факт. Просто държавата, като не може да реши някакъв проблем, го прехвърля на общините. Така е и с поддържането на коритата - на кмета се вменяват задължения, отговорности, а пари не се предвиждат", зави кметът на Белоградчик Борис Николов. Той съобщи, че общината плаща по около 5000 лв. на фирма, която по новите правила се занимава е безопасността на язовирите.

През септември общинският съвет на Чирпан одобри източването на четири водоема. В мотивите към решението се казва: "Държавната агенция по метрологичен и технически надзор извършва системни проверки и при констатиране на нередности и неотстраняването им в срок кметът на общината търпи финансови санкции, като за първоначални нарушения те са в размер на 1000 лева за всяко.

За изпълнение на предписанията на агенцията са необходими значителни финансови средства, които към настоящия момент не са предвидени в разходната част на бюджета - основно закупуване и ремонт на кранове, почистване на преливници, почистване на воден и въздушен откос на стените". Водоемите са били в лошо състояние, без наематели и не са носили приходи. Решение за четири язовира, за които надзорната агенция също е установила нередности, предстои да се вземе и в Дупница. Мотивът на общинарите е същият - липсват пари за ремонти. В последните 2 години източване бе предприето в Борован, Долни Дъбник, Радомир, Средец и др.

За три дни БЧК е събрал 104 997 лв. дарения за пострадалите от наводненията в Бургаско

Националната дарителска кампания за три дни набра сумата 104 997 лв., съобщиха от БЧК. Днес доброволци и служители на БЧК от Бургас и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас