Правната комисия отхвърли ветото върху антикорупционния закон

1252
Правната комисия отхвърли ветото върху антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на Народното събрание отхвърли ветото на президента на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество с 10 гласа „за”, 7 гласа „против” и без „въздържали се”, предаде БГНЕС.

Държавният глава наложи вето върху закона на 2 януари. В мотивите се посочва, че корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. "Тези мерки, макар и необходими, не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията, каквито са очакванията на обществото“, се казва още в позицията на държавния глава. Радев смята, че на практика цялото ръководство на новия орган срещу корупцията ще се избира от мнозинството в парламента и се създава опасност депутатите да се месят в работата му. В мотивите за връщане се посочва още същественото несъответствие на закона с поставената в него цел – ефективно противодействие на корупцията, както и отклонения от основни начала на Конституцията и международни договори, по които България е страна.

В началото на дебата проф. Емилия Друмева, председател на правния съвет към президента, заяви: "Искам да ви уверя, че мотивите за ветото са подготвени с внимание, отговорност, анализ, със сравняване с чужди практики, с Конституцията и с други международни договори - всичко това е извършено и добронамерено. Аргументите в мотивите са юридически, а политически са институциите- и те функционират в политическото пространство, общуват помежду си, взаимодействат, сътрудничат си, в тази рамка действат механизми за баланси. Един такъв инструмент е президентското вето".

В самия указ се оценява положително, че при подготовката му са извършени необходимите обсъждания, в условията на максимална прозрачност, каза пък зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. В своите мотиви президентът излага различна концепция за корупцията, добави той. Считаме, че корупцията е понятие по-широко от престъпление, не е отделно престъпление или група престъпления, не е и понятие от криминологията- за нас то е социално явление, каза зам.министърът.

От август месец м.г. спорим що е това корупция, заяви депутатът от БСП за България Крум Зарков. Но всички хора знаят що е това корупция, категоричен бе той. Колкото до социалното явление корупция - ветото на президента наистина беше предопределено, няма някой извън управляващите, който да е дал положително становище за закона. А и няма нищо ново в този закон, добави той.

Какво още се каза по време на дебата прочетете ТУК.

Реакцията на президента

Отхвърлянето на ветото върху Антикорупционния закон от Правна комисия показва, че няма воля за борба с корупцията, заяви пред журналисти президентът Румен Радев, предаде „Фокус“.

ГЕРБ: Имаме убедителни аргументи срещу ветото върху антикорупционния закон

Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон, който депут...

„Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около Антикорупционния закон и особено събитията от днес показват, че няма политическа воля за реална и всеобхватна борба с корупцията. Явно тази борба ще продължи да се води от гражданите и от медиите“, коментира държавният глава.

На въпрос дали ще сезира Конституционния съд за антикорупционното законодателство, Радев подчерта, че приетият закон няма да доведе до реални промени, каквито хората очакват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика