Предложение: КЕВР да дава разрешения за сделки с над 20% от капитала на ЕРП

1464
Предложение: КЕВР да дава разрешения за сделки с над 20% от капитала на ЕРП
Снимка: БГНЕС

"Обединените патриоти" внесоха в Народното събрание промени в Закона за енергетиката, с които се разширяват правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при сделки с дялове от дружества, които тя е лицензирала, се вижда от сайта на Народното събрание.

Законопроектът е провокиран от сделката на чешката група ЧЕЗ, която е в процес на продажба на българския си бизнес на малкото българско дружество "Инерком". В хода й се видя, че държавните регулатори нямат законово основание да контролират хода на сделката и да влияят при избора на купувача.

Прокуратурата засега няма да проверява откъде са парите, с които "Инерком" купува ЧЕЗ

Засега прокуратурата няма да работи по искането на БСП да бъде проверен произходът на парите, с които "Инерком" възнамерява да закупи "...

С проекта се предлага КЕВР да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ, "с оглед защита на националната сигурност и обществения ред". Дава се възможност КЕВР да отнеме лиценза на компания, която се разпорежда с над 20% от дяловете си, без да е получила съответното разрешение.

В мотивите се казва, че от съществено значение е кандидат-купувачите да са стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийния сектор.

Според вносителите разпоредбата е необходима за защита на българския интерес, националната сигурност и обществения ред и за максимална прозрачност и изсветляване на най-важните сектори на българската икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика