Председателят на СОС вярва, че процедурата за избор на кмет на "Младост" е изпълнена правилно

1605
Председателят на СОС вярва, че процедурата за избор на кмет на "Младост" е изпълнена правилно
Снимка: БГНЕС

Гражданите на район "Младост" трябва да бъдат спокойни, защото имат действащ кмет. Съдът е допуснал предварително изпълнение на решението на СОС от 31 май 2018-а година за определяне на изпълняващ длъжността кмет до завръщане на титуляря, потвърдено и от ВАС. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков след новината, че новият кмет на "Младост" Румен Русев е незаконно назначен.

Герджиков припомни, че преди година ситуацията в Младост е без аналог – тогавашният кмет Десислава Иванчева и един от нейните заместници Биляна Петрова бяха в ареста. Тогава с решение на СОС, съобразено с волята на г-жа Иванчева, бе избран за и.д Владимир Клисуров, който впоследствие подаде оставка. Заради големия административен хаос, който се създаде в района, беше свикан правен съвет на СОС на 30 май 2018. Присъстваха всички членове на Председателския съвет на СОС, представители на Столична община, представители на Министерство на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Инспекцията по труда, НСОРБ, както и водещи специалисти по трудово и административно право от СУ, УНСС, НБУ.

Бившият пиар на "Младост" поиска от новия кмет да се съобрази с предишна заповед и да го назначи за зам.-кмет

Писмо до настоящия кмет на район „Младост“ арх. Румен Русев е изпратил бившият пиар на общината Петър Кърджилов. С него той...

Герджиков посочва, че след изключително задълбочена дискусия и анализ на цялата налична документация Правният съвет излезе с решение, че СОС трябва да определи изпълняващия дейността кмет на район "Младост", заради което поиска от Клисуров да представи информация за действащите към онзи момент заместник кметове. Той даде такава, в която бе посочено, че освен самият той и Биляна Петрова, която беше в ареста, другите заместници са - арх. Румен Русев и Петър Къджилов, назначен предния ден със заповед на г-жа Иванчева. В изпълнение на решението на Правния съвет, председателят със свой доклад предложи двата възможни варианта – Русев или Кърджилов, които бяха изслушани в местния парламент. Общинските съветници с голямо мнозинство избраха Румен Русев, разказа Герджиков.

СОС беше принуден да вземе решение в тази безпрецедентна ситуация, тъй като в районната администрация цареше тотален безпорядък, сътворен след поредица от административни актове със и без правно основание. Основната задача, пред която бяха изправени съветниците бе да се въведе ред в район "Младост" и да се гарантират правата на гражданите, подчерта Герджиков.

Припомняме, че вчера (24 април) стана ясно, че на първа инстанция съдът обяви избора на Русев за незаконен. В решението съдът посочва, че СОС е бил длъжен да изясни всички факти и обстоятелства преди да назначи новия кмет на района, но това не било сторено. СОС не е проучил дали Десислава Иванчева е упражнила властта си и е назначила човек, който да я замества, докато тя е в ареста. Десислава Иванчева определено е назначила свой заместник и това е Петър Кърджилов, е съдебното становище. Самата Иванчева повтори същото по-рано днес (25 април)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София