Прекратяването на ядрената програма на Северна Корея ще струва 20 млрд. долара

3537
Прекратяването на ядрената програма на Северна Корея ще струва 20 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Експерти по контрол на оръжията изчислиха, че прекратяването на ядрената оръжейна програма на Северна Корея може да отнеме десетилетие да бъде завършено и може да струва 20 милиарда долара, ако ядрено споразумение бъде сключено между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун при срещата им в Сингапур на 12 юни, предава Voice of America.

„Трудната работа все още не е започнаха и това ще отнеме продължителни усилия от САЩ, Южна Корея, Япония, Китай и Северна Корея. Това ще бъде дългогодишен процес“, заяви Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на оръжията във Вашингтон.

Белият дом обяви дата и час на срещата на Тръмп и Ким Чен Ун

Първата среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководител Ким Чен Ун ще се проведе на 12 юни в 09:00 часа ...

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква „много позитивен резултат“ от срещата със Северна Корея, но също заяви, че вероятно тя ще е само началото на процеса за изчистване на различията върху ядреното разоръжаване на Северна Корея и спецификите относно вдигането на санкциите, икономическата помощ и гаранциите за сигурност, които ще бъдат предложени в замяна.

Ядрените разходи

Смята се, че Северна Корея разполага с 20 до 80 ядрени бойни глави, както и хиляди балистични ракети, които могат да бъдат изстреляни от мобилни превозни средства. Подводни изстрелващи устройства също са били тествани в последните години.

С подобен обширен ядрен арсенал би струвало 20 милиарда долара, за да се постигне американската цел за пълен, безвъзвратен и доказуем ядрен демонтаж, според скорошно изследване направено от Куон Хийук-чул, професор по стратегическа сигурност от университета в Кукмин.

Куон е базирал извода си отчасти на предишни ядрени споразумения със Северна Корея, както и с опита на Украйна в демонтирането на ядрения си арсенал след разпадането на Съветския съюз през 90-те години на XX век.

Путин покани Ким Чен Ун да му дойде на гости през септември

Руският президент Владимир Путин е поканил официално севернокорейския лидер Ким Чен Ун да дойде в Русия през септември. Путин кани Ким ...

„В процеса на ядрен демонтаж в Украйна всичките стратегически ядрени бойни глави, които Украйна притежаваше, бяха транспортирани в Русия и демонтирани там. Правейки това, САЩ осигуриха контейнери от голям мащаб и техническа поддръжка, за да предостави помощ за безопасния демонтаж“, заяви Куон.

Според изследването ще струва 5 милиарда, за да се демонтира ядрения арсенал на Северна Корея и подкрепящите го съоръжения. Други 5 милиарда ще бъдат нужни, за да се изпълни обещание към САЩ, направено като част от ядрено споразумение със Северна Корея през 1994 година, да се построят два леководни реактора, които да генерират електричество.

Останалите 10 милиарда долара, във вид на икономическа помощ, ще бъдат нужни като стимул, за да бъде убедено лидерството на Северна Корея да предаде ядрения си арсенал и да помогне на от 3 000 до 10 000 души ядрен персонал да направи преход в мирновременни професии.

Президентът Тръмп наскоро заяви, че не очаква САЩ да предоставят правителствена подкрепа на Северна Корея, но заяви че може да предложи американски частни инвестиции, ако тя се откаже от ядрения си арсенал. Вместо това той заяви, че правителството на Ким Чен-ун трябва да се обърне към Южна Корея и Китай за някаква директна икономическа помощ.

Пътят към разоръжаването

Среща между Путин и Ким Чен Ун изглежда ще има

Северна Корея и Русия са се договорили за среща на най-високо равнище през тази година - между руския президент Владимир Путин и северн...

Скорошен доклад на университета Станфорд изчислява, че ще отнеме повече от 10 години, за да се демонтира напълно ядрената програма на Северна Корея.

Ядреният учен от Станфорд Зигфрид Хекер, който посети Северна Корея в миналото, за да оцени програмата за плутоний на страната, Робърт Карлин, бивш корейски анализатор от ЦРУ, и изследователят Елиът Сербин, са провели детайлното изследване на ядрената програма на Северна Корея.

Изследователите са изброили специфични категории, които трябва да бъдат оценени от външни инспектори включващи: ядрен делящ се материал от плутоний, тритий за синтезирани водородни бомби, обогатен уран, ядрени реактори, съоръжения за центрофуги, дълги, средни и къси самонасочващи се ракети, тестови двигатели и космически ракети.

Авторите разделят процеса на ядрено разоръжаване от три етапа – първият, би спрял или ограничил по-нататъшната дейност за първата година; вторият ще върне назад или демонтира ядрените оръжия за период от пет години; третият ще елиминира завинаги ядрените способности на Северна Корея за 10 години.

Превод и редакция: "Фокус"

Преди Тръмп, с Ким Чен Ун се срещна Сергей Лавров (ВИДЕО)

Малко след като световните медии обявиха, че американският държавен секретар Майк Помпео е посрещнал пратеника на Ким Чен Ун - Ким Йон ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com