Пресекоха международен трафик на жени, задържаха петима у нас

2309
Пресекоха международен трафик на жени, задържаха петима у нас

Международната операция е проведена на територията на България, Франция и Германия. Оперативната разработка започва през 2016 г. в ГДГП. До настоящия момент се придобива, анализира и разширява информация за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Граничните полицаи установяват български граждани, които набират жени на територията на нашата страна, които се превръщат в жертви на трафик.

На младите българки, пълнолетни и непълнолетни, е била обещавана легална работа във Франция. В последствие обаче те са били принуждавани да проституират в района на Страсбург. Много от жените са били експлоатирани както във Франция, така и в Германия.

Антимафиоти разбирах престъпна група за сводничество и проституция, водена от 28-годишна столичанка

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация. Специализираната полице...

На територията на София и Бургас е извършено претърсване на 11 адреса. В столицата са задържани четири лица на основание въведени сигнали в НШИС - европейски заповеди за задържане. Едно лице е задържано на територията на Плевенска област.

Дейността на граничните полицаи в операцията е подпомогната от служители с охранителни функции от други структури на МВР.

Действията по международното разследване в България са ръководени от водещия прокурор по досъдебното производство на РП- Оряхово, следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба – Плевен. На място съдействие оказаха съдебни служители от Франция и полицейски представители от Централната служба на Франция за борба с трафика на хора.

Главна дирекция „Гранична полиция“ получи отлична оценка от представителите на френските съдебни власти. „Считам, че с действията си допринесохте за повишаване авторитета на МВР и българската прокуратура пред Европейския съд в Хага“, се казва в благодарственото писмо на водещия прокурор за България, съобщиха от Гранична полиция.

КОНПИ отне 225 000 лв. от трафикант на жени

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отне четвърт милион лева от трафикант на жени от Добрич. Димитър Димитр...

Служителите от отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница" в ГДГП предоставят придобитата оперативна информация на компетентните партньорски служби.

В периода 2016 г. – 2018 г. се осъществява активен обмен на информация както за извършителите и жертвите на трафика, така и за извършваните парични преводи на суми, придобити от извършваната престъпна дейност.

Въз основа на информацията, предоставена от Главна дирекция „Гранична полиция“, в Европейския съд в Хага е сключено споразумение за създаване на съвместен разследващ екип между главните прокуратури на България и Франция. За България административният ръководител е наблюдаващият прокурор по досъдебното производство от Районна прокуратура – Оряхово, с оглед произхода от този район на повечето жени.

Граничните полицаи осъществяват редица оперативно-издирвателни мероприятия по установяване местонахождението на лицата – извършители на престъпната дейност и техни жертви на трафик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com