През 2016 г. ТЕЛК за пръв път получават хора, достатъчно да заселят град като Враца

2009
През 2016 г. ТЕЛК за пръв път получават хора, достатъчно да заселят град като Враца
Снимка: БГНЕС

Населението на град с размерите на Враца е получило за пръв път решение на ТЕЛК за трайно намалена работоспособност през 2016 година - 57 хил. души.

През миналата година  общо над 175 хил. души с увреждания са преосвидетелствани от експертните лекарски комисии или са получили първото си решение. Огромна част от тези хора са в предпенсионна възраст или са пенсионери - над 72% от всички. Те са разделени поравно - по 36% на възраст над 60 г. и още толкова във възрастовата група 50-59 г. Данните са от доклад на социалното министерство по Националната конвенция за насърчаване на активния живот на възрастните хора, предаде в. "Сега".

Хората с увреждания искат мултидисциплинарна комисия за определяне на работоспособността

За създаването на мултидицплинарна комисия, която да преценява работоспособността, настояват от националната организация на хората с ув...

В концепцията за реформата в системата на ТЕЛК на социалното ведомство пише, че решението от ТЕЛК се е превърнало във вход за получаване на плащания от социалната и осигурителната система. Към края на 2015 г. броят на хората на възраст над 16 г. с увреждане е стигнал 729 хиляди, а децата до 16 г. с увреждане са 45 хиляди.

Най-високи и през 2016 г. остават броят и делът на хората, които получават ТЕЛК решение за 3 г. - 71 хил., или над 40%. Увеличение се отчита при дела на лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане със срок 1 година. По степен на увреждане всеки трети човек, освидетелстван през 2016 г., е с между 50% и 70%. 30% са със степен 71-90%, близо 23% са с най-тежката степен - над 90%. А почти 14% са със степен на увреждане до 50%.

В доклада за застаряването се посочва, че е "необходим качествено нов подход към финансирането на здравеопазването", защото "запазването на здравето и активността на хората за по-дълъг период има положителен ефект върху производителността и конкурентоспособността".

Според експерти, 50% от разликите в икономическия растеж между бедните и богатите страни се дължат на разликите в здравето и продължителността на живота. Средната продължителност на живота за 2014 - 2016 г. е 74.7 години и спрямо предходния период (2013 - 2015 г.) се увеличава с 0.2 години. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.2 г., докато при жените е със 7 години по-висока - 78.2 г. Пенсионерите у нас получават средно по 21.5 години пенсия през последните две години. Нетният коефициент на заместване на дохода - съотношението между средната пенсия и средномесечния нетен осигурителен доход - се е понижил до 55%.

Бисер Петков: Експертната комисия за ТЕЛК ще се раздели на здравна и социална

Реформата в ТЕЛК е на път, предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. Това каза министърът на т...

Правителството смята да направи реформа в системата през следващите две години, защото според изказвания на управляващите има огромен брой фалшиви експертизи и съответно инвалидни пенсии, чрез които се източва НОИ. Идеята е експертизата да се раздели в две различни комисии - медицинска и към НОИ. Първата ще определя вида и степента на увреждането, необходимата рехабилитация, а втората - какво може да работи човек с подобно увреждане.

Депутати от "Обединените патриоти" поискаха преди седмица за две години всички хора с увреждания да минат отново през ТЕЛК. Социалният министър Бисер Петков пък коментира, че наличието на две комисии не означава, че хората с увреждания ще ходят на две места, просто втората ще работи по документи. Петков каза и че предложената концепция към момента не предвижда лице, което работи и получава пенсия за инвалидност, да бъде лишено от възможността да я получава. Това обаче е основно притеснение на хората с увреждания, които категорично не приемат предложенията към момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване