Продължават протестите на медицинските сестри въпреки предложените от МС заплати

3002
Продължават протестите на медицинските сестри въпреки предложените от МС заплати
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова

Медицинските сестри настояват стартовата заплата за всички медицински специалисти да е равна на две минимални работни заплати или 1120 лева. Те не са съгласни да се достигне само размерът по Колективен трудов договор от 950 лева, както посочва правителството, по повод отпуснатите 50 милиона лева за увеличение на заплатите им. Това коментира пред Българското национално радио Мая Илиева, организатор на протеста на медицинските сестри в социалните мрежи:

"На всичкото отгоре се говори за медицински специалисти, главно, които са в болници, което не значи, че това ще обхване всички здравни специалисти. Има специалисти, които работят в детско-училищно здравеопазване, в домове за медико-социални грижи, в старчески домове, ДКЦ и в затвори, да не говорим, че на много места вече тази основна заплата е достигната - 950 лв. Там няма да има никакво увеличение. Затова ние държим на нашето искане от две минимални работни заплати за професията "здравен специалист" - рехабилитатори и фелдшерите, въобще не знам дали ще отидат само за заплати, както предишните 30 милиона - отпуснати".

Борисов: Предвиждаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

Икономиката се развива, расте и на базата на това можем да си позволим да приемем проекта за допълни разходи по бюджета на МЗ. Това са ...

"До националния протест на 15 май в столицата ще се организират протести по места", добави Илиева. По думите ѝ протести ще бъдат организирани, тъй като "в много от градовете също така имаше натиск и ние обещахме заедно с г-жа Мая Манолова, че ще обикаляме градовете, където наистина е упражнен натиск върху хората да не протестират".

50-те милиона лева, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи, ще отидат в бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се достигне минималната начална заплата, записана в Колективния трудов договор от 950 лева.

Министър Кирил Ананиев обясни, че ще има и нова методика за разпределение на средствата за персонал - както е обещано на съсловието при последните разговори и след продължаващите протести. "Ще направя методиката да бъде справедлива, но на базата на определени принципи за разпределение на разходите за персонал".

Премиерът Бойко Борисов поиска контрол, но така че парите да стигнат до специалистите. "Да не стане така, както имаше сигнали, в някои болници докторите да си ги раздадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите. Това, което поехме като ангажимент, - на фиша, това да е минималната цена. И особено за тези болници, които са трудно достъпни. Не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно клиенти там, където болниците са натоварени, просто за да можем да запазим тези работни места на медицински сестри и други", посочи още Борисов.

Радев призова медицинските работници да помогнат за връщане на доверието в здравеопазването

Президентът на България - Румен Радев призова лекарите и медицинските работници да помогнат за връщане на доверието в българското здрав...

Правителството отпусна средствата, след като изслуша доклада на финансовия министър Владислав Горанов. От него е ясно, че икономиката продължава да расте. Износът и производствата също са с положителни тенденции, което се отразява добре и на бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com