Прокуратурата: Крусев е обвинен в длъжностно престъпление

5812
Прокуратурата: Крусев е обвинен в длъжностно престъпление
Снимка: БГНЕС

Разследването на зам.-кмета Евгени Крусев, който вчера подаде оставка е за длъжностно престъпление, което е свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки при ремонта на трамваен релсов път. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг.

"Конкретно е свързано с обществената поръчка за шумо и виброизолиращи подложки. Става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление", обясни Цацаров.

Превърна ли се Крусев в бушон, запазващ поста на Фандъкова?

Столичният кмет Йорданка Фандъкова охотно жертва заместника си Евгени Крусев заради ремонта на "Граф Игнатиев". Това е мнението за оста...

Вчера (4 декември) Евгени Крусев зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев подаде оставка. На въпрос дали оставката му е била поискана той отговори, че това е лично негово решение. Крусев допълни, че в рамките на днешния ден ще депозира оставката си в деловодството на Столична община и ще продължи на съдейства на прокуратурата.

Припомняме, че след сигнал на неправителствената организация "Спаси София" и след проверка от страна на една от двете големи частни телевизии у нас - bTV, бяха показани ключови промени в проекта за трамвайното трасе. Става дума за влагане на неподходящи материали - така наречените виброизолационни подложки за трамвайните релси, които да обират вибрациите, и по този начин да се намали вредното въздействие върху старите сгради в центъра на столицата.

От репортажа става ясно, че инженерът, който прави проекта на релсовия път, се отказва да работи по него тъкмо заради промяната и поставянето на неправилната подложка под трамвайното трасе. Съгласно параметрите на обществената поръчка, въпросните подложки трябва да са от нов материал и с маса около 5 кг на квадратен метър. В крайна сметка победител в конкурса е "Джи Пи Груп". След като печели търга обаче, фирмата започва да полага антивибрационен материал, за който фактически е отстранена от процедурата фирма "ПСТ градска среда Зона 2", тъй като не отговаря на минимално заложените критерии в търга. Материалът е фирма Pandrol, докато "Джи Пи Груп" печели търга с оферта да положи материал на австрийската фирма Getzner.

Става ясно, че промяната на подложките е по решение на възложителя на обществената поръчка т.е. Столична община, а експертен съвет узаконява това. В такъв случай обаче законът предвижда прекратяване на процедурата за обществена поръчка. На всичкото отгоре в експертния съвет влиза инженер Асен Тасев, който първо е в комисията, отстранила "ПСТ", но няколко месеца по-късно "по поръчка" прави експертен анализ, с който материалът на Pandrol получава зелена светлина и влиза като експерт в експертния съвет, позволил това. Членството на Тасев е одобрено лично от зам.-кмета по транспорта Евгений Крусев. Още по темата - ТУК!

Фандъкова ще приеме оставката на Крусев

Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, съобщиха от пресцентъра на Столична община. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика