Прокуратурата: В МВР досъдебните производства не се разпределят на случаен принцип

810
Прокуратурата: В МВР досъдебните производства не се разпределят на случаен принцип
Снимка: БНР

Върховната административна прокуратура извърши проверка на дейността на Министерство на вътрешните работи за начина, по който е организирано във всички негови централни и местни структури изпълнението на изискването на чл. 16 ал. 1 ЗМВР - досъдебните производства да се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им.

На случаен принцип делата се разпределят във всички органи на съдебната власт, съобразно чл. 9 ЗСВ, съобщиха от прокуратурата.

Европейските прокурори проверяват какви сме ги вършили по емблематични дела

Проверката на държавното ни обвинение от страна на петима прокурори от Великобритания, Холандия, Германия и Испания, както и двама експ...

В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път. Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага.

При проверката се установи, че законовото изискване за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор не се спазва.

Изключение е налице само в ОД на МВР Разград, ОД на МВР Кюстендил и РУП Асеновград, където в резултат на положени усилия със собствени сили и средства е въведена и се ползва система за случайно разпределение на досъдебните производства. В тези структури програмните продукти са предоставени от съответните прокуратури. Работа в тази насока е започнала и в РУП Карлово.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува.

Нова система за разпределяне на делата стартира в Административния съд в Русе

Нова система за случайно разпределяне на делата ще се прилага от началото на месец октомври в Административния съд в Русе, съобщиха от ...

В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата /напр. Плевен, Стара Загора/. Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

Във връзка с констатираното нарушение ВАП упражни правомощията си по чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, като до министъра на вътрешните работи и главния секретар на МВР е отправено предложение за предприемане на необходимите организационни действия с цел изпълнение на изискването на чл. 16 ал. 1 ЗМВР за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com