Протестиращи пред НС: Ще щурмуваме сградата на парламента

6462
Протестиращи пред НС: Ще щурмуваме сградата на парламента
Снимка: БГНЕС

С викове „Оставка” наши сънародници от страната и чужбина излязоха на протест пред Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Малко преди обявеното начало на протеста в 14 часа, насъбралото се множество опита да пробие кордона от полицаи, за да спре движението по бул. „Цар Освободител”, но безуспешно. Вследствие на това броят на униформените значително се увеличи.

Цвета Караянчева: Няма парламентарна криза

Нима трябва да закрием парламентарната република и да минем в партизанска форма на управление, за да можем да угодим на БСП да се върна...

Протестиращите се обявяват срещу правителството на ГЕРБ и „безогледното българоубийство“.

„Целта на протеста ни е да се съберем достатъчно много и тъй като сме в правото си на обсада на парламента да пробием, при втория си опит полицейския кордон и да достигнем вратите, и то с такъв устрем, че да излезем от другата страна. Ние няма да ги осъждаме, те сами се осъдиха с делата си. В сряда, в 14 ч. ще бъдем достатъчно много повече отсега, за да свършим каквото трябва”, заяви пред БГНЕС Спас Мантаров, който е организатор на протеста.

Той беше категоричен, че България трябва да продължи да живее и след него и му е безразлично дали ще бъде убит или ще се върне с победа.

Парламентът събра кворум от втори опит със съдействието на "Воля"

Липса на кворум отложи началото на днешното заседание на парламента. При първия опит за регистрация в зала имаше само 119 народни пред...

„На протеста ме доведе пълното беззаконие, което цари в България, тези кражби, тази нелегитимна власт, която не спазва дори собственото си законодателство. В параграф 4 във връзка с параграф 3 ал. 2 от преходните и заключителни разпоредби на Конституцията е даден преклузивен едногодишен срок, в който е трябвало цялото законодателство в България да бъде образувано и създадено. Това нещо не се е случило. Срокът е изтекъл на 12.7.1992 г., което ще рече, че самата Конституция прогласява цялото законодателство, което е направено след това от парламента и институциите за нищожно”, обясни Методи Бъчваров и добави, че днешната власт е нелегитимна и заяви, че правомощията и цялата власт произтичат от народа.

На протеста е и Стиляна Малинова, която от 5 години живее и работи в Лондон. Тя е дошла специално за протеста, защото мечтае скоро да се върне в родината си и децата им да живеят тук.

„Тук има повече хора от чужбина, отколкото от България. На площада сме от Австрия, Германия, Испания, Италия. Аз съм от Англия. Искаме електронно гласуване, за да може всеки български гражданин да може да си упражни гласа, където и да се намира. Влезе ли този вид гласуване, всичко свършва за тези управляващи, защото целият избор е манипулиран. Второто – да се спре корупцията, да има начин за отзоваване на тези, които не си вършат работата. Тя е най-големият проблем в България. Пряко участие на народа във властта и организиране на референдуми”, заяви Малинова.

От паметника на „Цар Освободител” протестиращите се придвижиха към Президентството и Министерския съвет, където отново се опитаха да пробият полицейския кордон, но безуспешно. След това шествието премина по бул. „Витоша” и се върна отново пред парламента. Утре се очаква да има нов протест, този път от 17:30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com