Протестиращите служители на "Български пощи" искат оставки и среща с премиера

6381
Протестиращите служители на "Български пощи" искат оставки и среща с премиера
Снимка: БГНЕС

Расте броят на протестиращите в „Български пощи“ ЕАД. Все повече служители на държавното предприятие обявяват гладна стачка.

До вчера (7 август) след обед 10 служители на "Български разменно-сортировъчен център" (БРСЦ) са обявили, че се присъединяват към протеста на Златка Младенова, която на 30 юли първа обяви, че ще гладува, тъй като е лишена от парите за клас прослужено време и са спрели ваучерите ѝ за храна. Освен това Младенова, която е лидер на организацията на синдиката "Защита" в предприятието, поиска оставката на принципала на държавното дружество - министър Ивайло Московски, защото "толерира действията на "Български пощи", а умишлено наказва нея и съмишлениците ѝ за изразения протест срещу лошото управление".

Още служители на "Български пощи" излязоха на гладна стачка

Броят на стартиращите гладна стачка в "Български пощи" ЕАД се увеличава и обхваща все повече подразделения на държавното предприятие. П...

Към стачката се присъединяват и служители в централата на „Български пощи“, които твърдят, че проблемите в дружеството са системни и не са ограничени единствено в разменно-сортировъчния център. Според стачкуващите става дума не само за ограничаване на синдикални права и преследване на "непокорни" синдикалисти, но също и за корупционни практики, покровителствани от ръководството на фирмата в лицето на изпълнителния директор Деян Дънешки и принципала – министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Оказва се, че един от най-големите работодатели в страната, държавно предприятие, опитва да лиши от основни права своите работещи български граждани. Това заяви заместник-председателят на протестиращия синдикат Милена Атанасова, която е и експерт по колективно трудово договаряне. По думите ѝ ръководителят на "Български пощи" ЕАД се оказва "лъжец и манипулатор", който арогантно нарушава трудовия закон. След намеса на "Главна инспекция по труда" (ГИТ), ваучерите са били възстановени на хората. Дразнещо и арогантно е, че се посяга на основни трудови права и на основни граждански права за свободно синдикално сдружаване, коментира още Атанасова. Според нея ръководителят на едно от най-големите държавни предприятия демонстрира нагло посегателство върху основни права.

"Стигнах до това решение в следствие на многократен тормоз от страна на работодателя - спиране на ваучерите, отнемане на класа и отнемане на четири дни от отпуската. Не мога да вярвам на приказки. Не знам, каква гаранция ще ми се даде, че този тормоз ще престане. Никой не ми гарантира, че възнагражденията ми няма да бъдат спрени", каза Златка Младенова пред журналисти. "Моите искания са чисто синдикални и аз няма да престана да гладувам, докато не ми бъде гарантирано от ръководството, че ще се преразгледат заплатите на служителите на "Български пощи". Чудя се на търпението на колеги, които живеят с тази крайно ниска заплата. Моята стачка продължава, защото искам пълна финансова ревизия за последните пет години, проверка на всички договори, които са сключени, и искаме премахване от субсидията от 60 000 лв., които се предоставят на останалите синдикати. Мога да гладувам още, но чувствам, че няма да издържа много", коментира още Младенова.

"Искам среща с премиера. Искам някой на високо ниво, че ще ни гарантира, че тази неща ще бъдат изпълнени. Искаме оставката на ръководството на "Български пощи", категорична бе Златка Младенова.

Гладната стачка в "Български пощи" се разраства

Броят на гладуващите в „Бългрски пощи“ ЕАД се увеличава и обхваща все повече подразделения на държавното предриятие. По таз...

Разбирате защо вече ръководството на синдикалната организация е преследвано. "Български пощи" работи на загуба и въпреки всичко е субсидирана от държавата, от всички български данъкоплатци. Това заяви Здравко Михайлов, служител на главно управление на „Български пощи“ и председател на националната организация на „Защита“. "За нас не е безразлично как се разходват тези пари. Искаме да дадем гласност, защото тази репресия е в целия държавен и общински сектор. Картинката навсякъде е една и съща", категоричен бе Михайлов.

Пример от бивш служител в дружеството

Убеден съм, че стачкуващите служители са честни служители и това е последният им опит да се преборят с проблемите в "Български пощи". Това заяви Петър Иванов, бивш служител на „Български пощи“, който поясни, че проблемите в пощите са много. "Работил съм достатъчно, за да знам, че щатът в "Българки пощи" е страшно раздут и има служители, които получават петкратно по-високи суми.

В "Български пощи" ръководството прикрива много проблеми с цел да не се дава гласност. Един от проблемите е, че се отварят пратки на граждани и се нарушава неприкосновеността на пратките. Информирал съм ДАНС, прокуратурата и ръководството и след това бях отстранен от работа. Много пощенски станции са се превърнали в бакалници, заяви още Иванов.

Изплатено е дължимото на служителите от пощите, обявили гладна стачка

И двамата служители на Български пощи, които обявиха гладна стачка, вече са си получили парите, които се начисляват за прослужено време...

Междувременно представители на други синдикати в дружеството влязоха в спор със синдикат "Защита" по време на пресконференцията, като двете страни си размениха взаимни обвинения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com