Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи поне до петък

1567
Протестът на майките на деца с увреждания ще продължи поне до петък
Снимка: БГНЕС

Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в София и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да представи официално становище по предложения законопроект за личната помощ. Това стана ясно след срещата на протестиращите майки с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

"До петък ще кажем приемаме ли законопроекта за личната помощ", каза министърът на брифинг след срещата, предаде БГНЕС. Там бе и омбудсманът Мая Манолова, която, запитана дали са се договорили, каза "почти".

Борисов: Да седне Петков с майките и да направят така, че темата да ми се махне от главата

Казах сутринта на Бисер Петков (бел. ред. - социалният министър Бисер Петков) да отива на работа. Така премиерът Бойко Борисов коментир...

Вера Иванова, която е председател на Конфедерацията за защита правата на децата, заяви, че палатките пред НС няма да се махнат, а ще се спре разрастването на протестите из страната, но само до петък.

„Бисер Петков е първият министър, който реално ни обърна внимание и той тръгна да прави реформи, никой друг досега не го направи. Ние и затова тази сутрин написахме протестна декларация, че ще излезем на протест срещу правителството, ако министър Петков не бъде върнат на поста си, за да продължим работата си с него. Ние настояваме за спешния закон за личната помощ, защото той е животоспасяващ за децата ни. За всичко останало имаме търпение, защото виждаме, че се работи“, заяви Иванова.

По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов върна на поста Петков, "за да реши въпроса с исканията на майките на деца с увреждания". Това се случи ден, след като прие оставката му Петков, подадена заради невъзможността на министъра да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите за закон за личната помощ.

"Вчера водихме едно дълго съвещания със социалния министър (Бисер Петков), с финансовия министър (Владислав Горанов), със здравния министър (Кирил Ананиев). Зададох им елеменатарен въпрос – как има недоволство и всеки ден с един повече палаткови лагери що се отнася до децата и хората с увреждания, след като през тази година са отделени 80 млн. лева повече? Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията им са такива, че са необходими по 300 млн. лева повече на година – каза "аз не мога да се оправям". В същото време г-жа Манолова казва, че проектозаконът не изисква повече пари (бел. ред. - Законът за личната помощ, за който Манолова каза, че не трябва да се приемат законови текстове, които не могат да се реализират заради липса на пари). Затова сутринта, преди да излетя, казах на министър Петков да отива на работа и да си продължава дейността", заяви премиерът от Измир, където бе на посещение.

Майките на деца с увреждания заговориха за оставка на правителството

"Имало е среща с Мая Манолова на 11 юни и е проведен телефонен разговор с Бисер Петков, който е бил решен Законът за личната помощ да с...

Борисов не пропусна в типичен стил да коментира и казаното от майки на деца с увреждания, които организираха палатков лагер в Бургас. Той визира конкретно репортажа на Нова телевизия, в който говориха две майки на деца с увреждания – Гергана Маврова и Грета Аспарухова. "Една госпожа, която говореше по Нова телевизия, тя се смееше и не знаеше всъщност какво казва. Довчера щял да бъде палатков лагер, днес щяха да ги подкрепят още палаткови лагери, ама днес нямало да го има палатковия лагер, защото имали с министъра добра комуникация. А министърът ми каза, че нямали никаква комуникация или поне такава, каквато да реши въпроса", заяви Борисов.

Поради точно тези причини премиерът решил да остави Бисер Петков на работа, след като на майките на децата с увреждания този министър им харесва и има диалог с него. "Да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата", каза той. И добави - седмици наред стоели тези лагери и се увеличавали и никой не казал, че този министър ще им реши проблемите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com