Проучване посочи лоша координация между институциите при работа с деца в риск

2063
Проучване посочи лоша координация между институциите при работа с деца в риск
Снимка: Thinkstock

Не е добра координацията между отделните институции и между държавните и общинските служби при работа с деца и семейства в риск.

Това е изводът от първото национално проучване на системите, подкрепящи ранното детско развитие. Изследването на здравната, социалната и образователна система е по поръчка на фондация "За нашите деца" и е направено от експерти от неправителствения сектор и учени от БАН.

Съд в Калифорния позволи на деца да съдят правителството на САЩ заради климатичните промени

Едно от най-странните съдебни дела, които светът е виждал, реално вече е в ход, след като тричленен съдебен състав в Калифорния позволи...

У нас все още няма единна информационна система, която да проследява всеки отделен случай на дете и семейство в риск. Недостатъчна е и подкрепата за предотвратяване на изоставянията, предаде bTV.

В страната все още работят 16 дома за медико-социални грижи, в които живеят 550 момичета и момчета. Някои от тях са изоставени още в родилните отделения.

Получила помощ в подходящия момент, днес Биляна помага на други. В центъра за обществена подкрепа на фондация "За нашите деца" е заедно с дъщеря си, за да донесе играчки и дрехи. Семействата в затруднение получават там консултации, помощ и обучение. Неща, които на държавно ниво трудно се намират.

"При посрещането на детето, ако има интензивна медицинска грижа, то няма достатъчно добра координация със социален работник, който може да помогне на семейството”, заяви Ваня Шалапатова - изпълнителен директор на фондация "За нашите деца".

В Бургас обучават за противодействие на трафика на деца

Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас провежда обучение на тема: "Идентификация и социална подкрепа на деца, жертви на т...

До 3 години трябва да бъдат затворени последните 16 дома за медико-социални грижи. Вместо тях ще има 20 центъра за деца с хронични заболявания, където те ще получават здравни грижи, а родителите им – обучение как да ги отглеждат в къщи. Специалистите в болниците пък ще бъдат обучавани да разпознават децата в риск.

"Има много какво още да положим като усилия трите системи заедно, за да може да се прави във всички родилни отделения, в цялата страна и наистина да правим всичко възможно децата да бъдат отглеждани в биологична среда", каза Росица Димитрова - зам.-министър на труда и социалната политика. Образователното министерство пък ще подписва споразумение със социалните за обмен на информация за децата в риск. Продължава да се работи и за връщане на отпадналите от училище.

"25% от децата на практика не бяха установени къде се намират и на какъв адрес живеят в момента, това е наистина сериозно предизвикателство", обясни Деница Сачева - зам.-министър на образованието.

Ще се работи и за улесняване на достъпа до детска градина, защото всяко пето дете до 6-годишна възраст е извън системата.

Повдигнаха обвинения за убийство на родителите, държали децата си в плен

Повдигнаха обвинения на дъщерята и зетя на възрастния мъж, намерен убит в блок в столичния квартал „Люлин”. 87-годишният Ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com