Проверяват Горанов за конфликт на интереси

2834
Проверяват Горанов за конфликт на интереси
Снимка: БГНЕС

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е започнала проверка за конфликт на интереси на финансовия министър Владислав Горанов. Поводът са медийните публикации за това, че той ползва безвъзмездно луксозен апартамент, даден му от неговия кръстник Иван Сариев, отговори председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев на въпрос на "Сега".

Това е втората проверка срещу Горанов. Първата бе възложена на комисията лично от главния прокурор Сотир Цацаров и е за престъпление по служба и търговия с влияние. За извършването й бе даден 20-дневен срок, който изтича на 18 декември. "Тя ще приключи в срок", заяви Георгиев. Не е ясно колко време ще се проточи тази за конфликт на интереси.

Горанов отишъл в жилището-подарък заради земетресението от Перник през 2012 година

Всъщност жилището, което обитавам, не е мое. Спомняте си, че през 2012-та година имаше земетресение в Перник. Тогава живеехме на висок ...

Шефът на КПКОНПИ отказа да отговори вижда ли нещо нередно в поведението на министъра. "Нали разбирате, че аз, ако кажа, това ще е индикация? Особено за проверката за конфликт на интереси - ние сме петима членове. Аз по никакъв начин не бих искал да влияя на мнението на никой от членовете на комисията. След като приключи проверката, ще излезем с мотивирано решение", заяви Георгиев.

Проверките срещу Горанов започнаха едва след като в медиите се вдигна шум, че той е декларирал, че живее в чужд апартамент в суперлуксозния комплекс "Есте" безвъзмездно. Жилището е купено от кръстника на Горанов - Сариев, от фирма на бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви. Министърът живее там от 2012 г., но декларира това обстоятелство едва сега, тъй като бе приет нов закон, според който висшите чиновници вече са задължени да декларират ползването на чуждо имущество.

Горанов заяви първоначално, че кръстникът му е близък роднина. Но двамата нямат кръвна връзка. След това обясни, че отишъл да живее в жилището, защото децата и жена му се уплашили от земетресението в Перник през 2012 г., понеже обитавали висок етаж.

Без отговор

Корнелия Нинова: Борисов да отговори кой назначи Горанов

"Живеем в авторитарна държава. Имаме еднолична власт на един човек. Имаме тотално неглижиране на разделението на властите и на конститу...

Пресцентърът на Министерството на финансите не отговаря трети ден на въпросите на "Сега", съобщават от вестника. През 2015 г. финансовият министър Владислав Горанов има немалко публични снимки, на които на дясната си ръка носи часовник Ulysse Nardin Maxi Marine Chronometer - скъпа швейцарска марка. Моделите струват между 18 000 и 30 000 евро. Как министърът го е придобил? На каква цена? Ако е подарък, от кого е? МФ не отговаря и повече от седмица за вилата в Ярема, чийто строеж бил често надзираван от семейството му. Вилата е построена на терен на съпругата на кръстника му Снежана Сариева. Отделно стои въпросът с жилищни ипотеки на финансовия министър и как той и съпругата му погасяват огромен заем за кратко време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика