Путин: Супергерой или прагматик, преследващ интереси?

4491
Путин: Супергерой или прагматик, преследващ интереси?
Снимка: Getty images/Guliver

Очевидно всички наскоро станахме "фенове на Путин". Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с него седем пъти само за една година. Вече знаем почти отлично начина, по който ходи, как язди кон, как ловува в дивата природа и подробностите от личния му живот. Отнасяме се към него като "обаятелен спасител" и "супергерой" за вдигането на ембаргото срещу Турция, което наложи, след като турските военновъздушни сили свалиха руски боен самолет през 2015 г.

Ако в близко бъдеще чуя изречението "Путин е с нас, ние сме в безопасност", няма да се изненадам.

Той почти стигна дотам, да бъде смятан за "супергерой". Толкова много, че когато оценявах препълнената му програма по отношение на кризата в Йерусалим, предизвикана от признаването от президента на САЩ Доналд Тръм на Йерусалим като столица на Израел, се зачудих: „Ако Путин иска да стане част от него, по въпроса за Йерусалим може да се постигне напредък. Единственият човек, който може да предотврати това, е Путин”.

Той преследва интересите си точно като Тръмп.

Руският посланик изключи възможността Путин да дойде за 3 март

Руският президент Владимир Путин може и да дойде в България догодина, но това няма как да стане за 3 март, когато честваме освобождение...

Видях ситуацията по различен начин, когато погледнах зад кулисите на посещенията на 11 декември в три страни: Египет, Сирия и Турция. Путин просто отметна въпросите на Йерусалим, като просто повтори официалната руска линия.

Помнете това: в деня, в който Тръмп дойде на власт, той изостри дипломатическата криза и по-късно продаде оръжие на кризисни или застрашени държави. По време на кризата Саудитска Арабия-Катар той реализира продажба на стойност 13 млрд. долара в Катар и продажба на стойност 300 млрд. долара в Саудитска Арабия.

Той също така предложи да продаде оръжия на Япония и Южна Корея с думите: "Северна Корея ви заплашва с ракети и ядрени оръжия".

Ще изостане ли Путин зад Тръмп? Той прави това за руските интереси. Един пример е посещението на Русия в Египет. От наша гледна точка първият пункт в дневния ред трябваше да бъде йерусалимската криза, но за Путин тя беше сключването на сделката за атомната електроцентрала "Ел Дабаа" между Москва и Кайро, за която започна разговорите през 2015 г.

Посещението на Путин в Дамаск, Сирия, която вече е почти прочистена от „Ислямска държава“ (ИД), трябваше да се съсредоточи върху "прилагането на траен мир" и върху периода на "възстановяването".

Путин се надява Тръмп все още да иска добри отношения с Русия (ВИДЕО)

"Аз не съм човекът, който трябва да оценява Тръмп. Това е задължение на американския народ, който го е избрал". Това заяви руският през...

Възстановяването на Сирия след петгодишна гражданска война, с акцент върху Алепо и други сирийски градове, останали в развалини, може да се хареса на много страни. Но Путин, който се е срещнал със сирийския президент Башар ал-Асад в Сочи и отново в Дамаск, даде ясно да се разбере, че Русия иска "парче от тортата".

Когато Путин дойде в Анкара, ние се съсредоточихме върху Йерусалим, но Путин се заинтересува повече от сключването на сделката за ракетната система S-400.

Междувременно интересна подробност относно посещението на Путин в Кайро привлече вниманието ми. Атомната електроцентрала, която ще бъде построена от руската компания „Росатом“ в северната част на египетския град Дабаа и атомната електроцентрала Аккую в Турция, са почти идентични. И двете съдържат 1200-мегаватови блокове за четирите реактора, които са модеа трето поколение ВВЕР-1200.

И така, кой е Путин? Супергерой или прагматик, преследващ интереси?

Анализ на Дениз Зейрек за вестник Hürriyet Daily News, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари