Първан Симеонов от "Галъп": АЕЦ "Белене" сближи управляващи с опозиция

2790
Първан Симеонов от "Галъп": АЕЦ "Белене" сближи управляващи с опозиция
Снимка: БГНЕС

Казусът AEЦ „Белене“ намали дистанцията между управляващи и опозиция. Това каза в интервю за „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

„Доказателство за това са срещите между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов с лидера на левицата Корнелия Нинова", обясни политологът.

Политологът Първан Симеонов: ЕС клони към Москва

Европейският съюз (ЕС) се придвижва към орбитата на интереси на Москва. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метр...

Според него самата БСП най-вероятно е предприела промяна на своята тактика, виждайки че по-ранните ожесточени сражения са мобилизирали електората на ГЕРБ и са довели до заздравяване на управленската структура. „Това се случва на сюжета „АЕЦ „Белене“, на фона на очевидното придвижване на Бойко Борисов по-скоро на Изток и на фона на много обтегнатите отношения на Европа със САЩ. А това позволява спекулацията, че самата Европа се придвижва леко на Изток, волно или неволно. И на този фон различията между ГЕРБ и БСП изчезват, като това вещае известни проблеми за самата БСП“, коментира Първан Симеонов.

Той добави, че особено резки промени в рамките на този парламент не бива да се очакват, за сметка на дръзки конфигурации на подкрепа. „Правителството трябва да намери нов сценарий след европредседателството, по който страната ни да поеме", каза още Първан Симеонов.

"След края на европредседателството премиерът Бойко Борисов ще се наложи да намира вътрешнополитически сюжети. Прекалено дългото говорене за Западните Балкани направи така, че мнозина да си кажат: За тях европредседателството донесе нещо, макар че според мен то почти нищо не донесе, а за нас ползата каква е? Други ще си кажат: Какво става с Шенген след доброто европредседателство? Не че и той ни е много необходим в момента. Трети ще си кажат: Какво става с чакалнята за Еврозоната? Тук също има проблем, защото много голяма част от българите изобщо не искат еврото. С две думи онези неща, които се очакваха от европредседателството не се случиха, макар да се случиха други, хубави, но на ГЕРБ няма да им е лесно, тъй като публиката ще си търси своето“, коментира още Първан Симеонов.

Политологът каза още, че на фона на неслучилото се по време на българското европредседателство, във вътрешнополитически план се е върнала практиката на плаващите мнозинства с плаващи подкрепи. Според него е време ГЕРБ отново да намери път към евроатлантически настроените избиратели предвид предстоящите европейски избори и последващите ги местни избори, за да не попаднат под влияние опонента в задния двор на управляващите – старата десница.

Томислав Дончев: Не виждам нищо нередно в думите на жена ми

"Не виждам нищо нередно в тези думи и я подкрепям напълно в призива ѝ да има интеграция и едни и същи правила за всички български гражд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика